Élő Nagyvilág

Gyermekbénulás elleni oltóközpontként működött az iskola, amelyet Izrael a héten lebombázott

Hassan Jedi / ANADOLU / Anadolu via AFP
Hassan Jedi / ANADOLU / Anadolu via AFP

WHO-vezér: tűzszünetere van szükség a gázai egészségügyi rendszer újjáépítéséhez

A Gázában 2023 októbere óta legalább minden negyedik sebesült az egész életére kiható sérülést szenvedett, ami miatt most és az elkövetkező években rehabilitációs ellátást igényelnek – írta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X-en.

A WHO ismételten tűzszünetre szólít fel, amely kritikus fontosságú az egészségügyi rendszer újjáépítéséhez, melynek kezelnie kell a megnövekedett szükségleteket

– fogalmazott Gebrejeszusz, aki szerint a folyamatban lévő ellenségeskedések közepette kritikus fontosságú az összes alapvető egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása, beleértve a rehabilitációt, a betegségek és a halálesetek megelőzése érdekében.

Túszalkut követelő tüntetők zárták le a főutat Tel-Avivban

Az izraeli túszok hozzátartozói és támogatóik lezárták a tel-avivi Namir utat, követelve a Hamász Gázában raboskodó foglyainak szabadon bocsátását.

A tüntetők azt skandálták, hogy „miért vannak még mindig Gázában?”.

A Hamász által 2023. október 7-én elrabolt 251 túsz közül 97 még mindig Gázában van.

A közelmúltban az izraeli hadsereg hat ember holttestét találta meg Gázai övezetben lévő Rafahban.

(Times of Israel)

Gyermekbénulás ellen oltottak az Izrael által lebombázott iskolában, állítja az ENSZ segélyszervezete

Sam Rose, az ENSZ segélyszervezetének gázai ügyekért felelős igazgatóhelyettese ma reggel a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nemrég még gyermekbénulás ellen oltottak abban a Nuszeirát menekülttáborban lévő iskolában, amelyet Izrael szerdán lebombázott.

„A múlt héten ilyenkor még gyermekbénulás elleni oltóközpontként használták azt az iskolát, amelyet szerdán Nuszeirátban találat ért” – írta az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete (UNRWA) az X-en.

A támadás porig rombolta az al-Dzsaúni iskola egy részét, megölve az intézményt működtető UNRWA hat dolgozóját és további 12 embert. Az ENSZ segélyszervezete korábban egyszer sem veszített el ilyen sok dolgozót egyetlen csapásban.

„Ezt az iskolát már öt alkalommal érte találat a háború kezdete óta. Mintegy 12 ezer menekültnek, főként nőknek és gyerekeknek ad otthont. Gázában senki nincs biztonságban, senkit nem kímélnek” – írta az UNRWA a támadás után.

Az izraeli légierő szóvivője szerint a támadás célpontja a Hamász egyik parancsnoki állása volt.

(al-Dzsazíra)

Olvasói sztorik