Belföld

Újabb fordulat a balatonföldvári kikötő ügyében, mégsem függeszti fel a pert Herényi Károly

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mégsem függeszti fel Herényi Károly a balatonföldvári kikötővel kapcsolatos pert – tudta meg a 24.hu. Kedden megírtuk, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke, korábbi parlamenti képviselő megegyezett a kikötőt építő céggel és közleményben bejelentette, hogy a Nyugati strand közepén épülő vitorláskikötőt a továbbiakban nem támadják, a beruházó Balabo Kft. pedig létrehoz egy olyan alapítványt, amibe évente tízmilliókat fizet, városfejlesztési célra.

Herényi nyilatkozta nagy vitákat váltott ki az egyesületen belül, ezért csütörtök estére egy megbeszélést hívtak össze.

Alapos, mindenre kiterjedő vitát folytattunk és egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy elutasítjuk a peren kívüli megállapodást. A pert így nem szüneteltetjük, várjuk a Kúria döntését

– nyilatkozta Herényi Károly a 24.hu-nak.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően a balatonföldvári polgármester 2020 tavaszán írta ki a pályázatot, melyen egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást elnyerő Balabo Kft. indult. A céget a helyiek tiltakozása ellenére ki is hirdették győztesnek. Az egyesület öt éve, 2019-ben kezdte megfellebbezni a kikötőépítéshez kiadott hatósági engedélyeket, mert szerintük strandra nem épülhet kikötő.

Holovits Huba, fideszes polgármester már a negyedik ciklusát kezdheti meg Balatonföldváron, miután kihívóját, a volt MDF-frakcióvezető Herényi Károlyt 56–44 arányban maga mögé utasította a júniusi választáson, de csak két fideszes került be a hattagú testületbe, miközben a Herényi vezette Mosolygó Földvárért három helyet is megszerzett, és még egy független képviselő is bejutott. Ez új helyzet lesz a várost 2010 óta irányító Holovitsnak, miután az elmúlt öt évben a Fidesz-KDNP politikusai többséget alkottak az önkormányzatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik