Belföld

Elbukta a lómenhely földjeit a bíróságon a diszkós vállalkozó

Mohos Márton / 24.hu
Dharma Állatmenhely a Siófok melletti Törekin 2022. december 7-én.
Mohos Márton / 24.hu
Dharma Állatmenhely a Siófok melletti Törekin 2022. december 7-én.

Nyert a siófok-töreki lómenhely a hatóság ellen a bíróságon: a Pécsi Törvényszék szerdán megsemmisítette a Somogy Vármegyei Kormányhivatal azon határozatát, amelyben egy diszkós vállalkozó elővásárlási kérelmét fogadta el az állatmenhely 32 hektáros legelőjére, ami egyenlő lett volna a menhely halálos ítéletével.

Mint megírtuk korábban, a Balaton melletti, festői szépségű helyen található lómenhely legelőjét egy elővásárlási szerződéssel vásárolta meg a fenntartó alapítványból korábban kilépő tagtól Berecz Gabriella, a lómenhely egyik vezetője. Barna György, a Siófok Plázs nevű szórakozóhely vezetője azonban bejelentette, hogy helyi őstermelőként él az elővásárlási jogával és előbb a megyei agrárkamara, majd a kormányhivatal is az ő elővásárlási jogát tartotta erősebbnek, ezért az ő kérelmét hagyta jóvá Berecz Gabrielláéval szemben.

Mohos Márton / 24.hu Berecz Gabriella

A törvényszék eljárásjogi hibákra hivatkozva semmisítette meg a kormányhivatal Barna Györgynek kedvező határozatát. Barna ugyanis egy siófoki lakcímkártya csatolásával igazolta, hogy helyi lakosnak számít, azonban, mint a törvényszék rámutatott, a Kúria 5/2022-es jogegységi határozata értelmében ez önmagában nem elegendő az elővásárlási jognyilatkozat igazolására, hanem további, például jegyzői igazolás szükséges. Barna ezeket a további nyilatkozatokat csak később, hatósági felhívásra csatolta, ám a Kúria korábban kifejtette, hogy az elővásárlási jog bejelentésével egyidejűleg kell ezeket benyújtani.

Így a bíróság nem is vizsgálta, hogy Barna György valóban Siófokon lakik-e életvitelszerűen vagy Budapesten, amire a korábban becsatolt dokumentumokban szereplő tartózkodási címe utal. A földügylet miatt egyébként büntetőeljárás is indult, melynek keretében Barna Györgyöt hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják.

A bíróság a határozat megsemmisítése mellett új eljárásra utasította a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt, ebben pedig, megtagadás helyett, jóvá kell hagynia Berecz Gabriella földvásárlását, mivel Barna György elővásárlási jognyilatkozatát (eljárási hibák miatt) olyannak kell tekinteni, mintha nem gyakorolta volna – jelentette ki a 24-hu-nak Litresits András, a lómenhelyesek ügyvédje.

A lovakat gondozó menhely az Agrárminisztériummal is perben áll, Nagy István, miniszter múlt heti meghallgatásáról is beszámoltunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik