Tech

PlayStation 5 Pro: könnybe lábad a szem az árától

SIE
SIE
Horribilis áron jön a PlayStation 5 konzol erősebb hardverrel szerelt változata.

A Sony hivatalosan is bejelentette, hogy 2024. november 7-én kerül a boltokba a PlayStation 5 Pro, a 2020-ban piacra dobott PS5 erősebb hardverrel szerelt változata, ami Európában 800 euróba fog kerülni – pontos magyar ár ugyan még nincs, de

ez alsó hangon 320 ezer forintot jelent, és érdemes lélekben készülni arra, hogy a gép hazánkban még ennél is jóval többe fog kerülni.

Ezért az amúgy nem kevés pénzért a konzol lemezmeghajtót nem tartalmaz, tehát digitális változatról van szó, amihez igény esetén külön kell megvásárolni a Blu-ray lemezek olvasására alkalmas optikai egységet – aminek az ára nagyjából 50 ezer forint.

SIE

Amit viszont kapunk, az egy 2 terabájtos SSD, illetve egy továbbfejlesztett grafikus processzor, 67 százalékkal több számítási egységgel és 28 százalékkal gyorsabb memóriával, ami állítólag lehetővé teszi, hogy a chip 47 százalékkal gyorsabb rendereljen, mint a sima PlayStation 5-ben található egység. Az új lapka emellett a korábbinál akár háromszor gyorsabb sugárkövetést (ray tracing) biztosít, illetve ezen a gépen debütál a Sony saját fejlesztésű, mesterséges intelligencia-vezérelt képfelskálázó technológiája, a PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution), ami azt biztosítja a konzolnak, amit a hagyományos számítógépeknek az Nvidia DLSS.

A Sony ígérete szerint a továbbfejlesztett hardver olyan teljesítményt biztosít a PlayStation 5 Pro számára, ami régi és új játékok esetében is éreztetni fogja a hatását. Ez a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti majd, hogy 4K felbontásban, még a szebb grafikát biztosító performance módban is biztosított lesz a 60 fps képfrissítés.

A gyártó a hivatalos bejelentésben összesen 8500 PS5-ös és PS4-es játékról beszél, aminél érezhető lesz a jobb teljesítmény hatása, és nem elhanyagolható információ az sem, hogy a gép támogatja a Wi-Fi 7 szabványt, a VRR technológiát, illetve szerepel a szövegben a 8K felbontás is – állítólag a Gran Turismo 7 akár ilyen felbontásban is játszható lesz az új konzolon. A gép emellett természetesen kompatibilis lesz a PlayStation VR 2 headsettel és a profiknak szánt DualSense Edge kontrollerrel is.

Ami jelenleg biztos továbbá, hogy az alábbi játékok az elsők között kapnak olyan frissítést a közeljövőben, aminek hála ki tudják aknázni a PS5 Pro képességeit:

A CNET információi szerint a novemberi premier idején nagyjából 50-60 játék fogja támogatni a fentebb említett 4K/60 fps minőséget, illetve a képfelskálázó PSSR technológia a PS VR2 játékoknál is ki fogja fejteni jótékony hatását.

A PlayStation 5 Pro érkezése (az árral ellentétben) nem meglepetés, hiszen a konzolok világában jó ideje bevetett szokás, hogy néhány évvel a premiert követően a gyártók az alapmodellnél valamivel áramvonalasabb (kisebb, áttervezett) vagy hardveresen erősebb változattal állnak elő. Így volt ez már a PlayStation 2 esetében is, de az Xbox 360-ból és a PlayStation 3-ból is több variáns készült, a Nintendo Switch is kapott egy jobb kijelzővel szerelt verziót, a PlayStation 4 az életciklusa közepén kapott egy Pro verziót, az Xbox One-ból pedig 2017-ben készült el a jobb komponenseket tartalmazó Xbox One X. Ahogy a PS4 esetében, a Sony a PS5-nél is először áramvonalasabb modellekkel állt elő, a következő állomás pedig a novemberben érkező Pro változat, ami egyben azt is jelenti, hogy elértünk a PlayStation öt (piaci) élettartamának feléhez.

Kapcsolódó
A Marvel’s Spider-Man 2 kenterbe veri az elmúlt évek összes szuperhősfilmjét
Az immár két Pókembert felvonultató játék lehengerlő, a történetet pedig úgy kanyarították tovább az alkotók, hogy a Marvel-filmek forgatókönyvírói elbújhatnak szégyenükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik