Nagyvilág

„Nem kelt bizalmat, amikor azt látom, hogy a külügyminiszterük állandóan Lavrovval fotózkodik”

Mohos Márton / 24.hu
Ben Hodges
Mohos Márton / 24.hu
Ben Hodges
„A tűszünet nem béke, Oroszországban pedig nem lehet megbízni, mert nem tartja be a megállapodásokat ” – fogalmazott Ben Hodges nyugalmazott tábornok, az Egyesült Államok hadseregének volt európai főparancsnoka Prágában, a Globsec Forumon. Hodges szerint elrettenteni nem tankokkal lehet, hanem azzal, ha egységesek vagyunk. A magyar katonákkal szeretett dolgozni, de arra is emlékszik, hogyan bántak a magyarok az akkori nagykövetével. Interjú.

Colorado Springsben voltam hét éve, amikor az amerikai hadsereg felpakolt egy rakás tankot vonatokra, majd Európába küldte azokat több ezer amerikai katonával együtt. Ez volt az első alkalom a hidegháború óta, amikor nem kivontak, hanem küldtek Európába amerikai csapatokat, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy elrettentsék Oroszországot. Sikerült az elrettentés?

Az ukrajnai háború maga a sikertelen elrettentés. A hidegháború után mindenki azt hitte, hogy ennek az egésznek vége. A németek, a britek visszavágták a haderejüket, mi otthagytuk Európát. Nagyjából egy időben azzal, hogy az utolsó amerikai tank is kivonult, Oroszország megszállta Georgia egy részét. Nem tettünk semmit. 2014-ben aztán Ukrajna egy részét is megszállta. Nem tettünk semmit. Az Aszad-rezsimet vegyi fegyverekkel támogatta. Nem tettünk semmit. Több ezer menekültet indított útnak Európa felé, ami természetesen nem volt véletlen. Nem tettünk semmit. A NATO nem volt egységes, és a Trump-kormány kétséget ébresztett abban, mennyire áll a szervezet mellett az Egyesült Államok. Közben a németek tovább építették az Északi Áramlatot, Macron elnök pedig arról beszélt, hogy a NATO agyhalott. Gondolhatja, hogy közben a Kremlben egymásra néztek és azt mondták, gyerünk, fejezzük be a munkát. Hiszen a Nyugat semmit nem fog tenni. Így néz ki tehát egy sikertelen elrettentés.

És mi a teendő ezután?

Most ezeket a hibákat kell kijavítani. Remek katonákat és katonai képességeket láthat Finnországtól Törökországig, de az elrettentés alapja nem az, hogy hány tankunk van, hanem, hogy egységesek vagyunk. Hogy senki ne kételkedjen abban, hogy az Egyesült Államok válaszol-e egy fenyegetésre, vagy hogy Magyarország és Szlovákia válaszol-e a fenyegetésekre. Ha az oroszok azt látják, hogy a súlyos döntéseiknek következményük van, kevésbé fogják meghozni azokat.

Mohos Márton / 24.hu

Említette Georgiát. Ott az történt, hogy az orosz megszállás után volt egy tűzszünet, amelynek köszönhetően Dél-Oszétia és Abházia a gyakorlatban orosz megszállás alatt maradt. Ez nem teremtett egy olyan precedenst, amely szerint Oroszországnak elnézik a szuverén országok területének megszállását a tűzszünetért cserébe? Erre hivatkozva nem maradnának ukrán területek orosz fennhatóság alatt egy tűzszünet után?

A Sarkozy-megegyezésből, amely lezárta a georgiai konfliktust, azt kellene megérteni, hogy Oroszország nem tart tiszteletben semmilyen megállapodást. A megegyezés szerint ki kellett volna vonniuk a csapataikat. Itt állunk másfél évtizeddel később, és még mindig nem történt meg. Ha azt hisszük, meg lehet egyezni Oroszországgal, őrültek vagyunk, mert az oroszok nem tartják tiszteletben a megegyezéseket.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik