Tudomány

Magyar kutató észlelt földközeli aszteroidákat

Alexandr_Zharikov / Getty Images
Alexandr_Zharikov / Getty Images

Új földközeli kisbolygókat talált a napokban Sárneczky Krisztián, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársa, akit augusztusban beválasztottak a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) legújabb tiszteletbeli tagjai közé – közölte a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) az MTI-vel.

Az IAU tizenöt új tiszteletbeli tagot választott, akiket az augusztusi közgyűlésükön jelentettek be. Második magyarként – Mizser Attila, csillagász után – Sárneczky Krisztián csatlakozott a szervezethez, aki (tudománynépszerűsítő tevékenysége mellett) az utóbbi időben kiemelkedő eredményeket ért el a bolygóvédelem területén.

A magyar csillagász az elmúlt két évben három földközeli kisbolygót fedezett fel, kevéssel a légkörbe érésük előtt, ami az egész világon különlegesnek számít. Idén júliusban két új üstököst talált egy héten belül, pár nappal ezelőtt pedig több, eddig még nem ismert földközeli kisbolygóra bukkant a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével. A kutató korábban a 24.hu-val is beszélgetett munkájáról.

„Nehéz üstököst találni, hiszen előfordul, hogy egy évben világszerte is csak összesen néhány tucatot fedeznek fel, sokkal kevesebbet, mint kisbolygóból vagy szupernóvából” – nyilatkozta Sárneczky Krisztián, legújabb felfedezései kapcsán. Mint hozzátette: ez az egyik legnehezebb, de az egyik legnagyobb presztízsű ág is a csillagászatban, hiszen egy több száz éves hagyomány szerint a felfedezett égitest automatikusan megkapja a felfedezője nevét.

Az üstökösök jelentősége abban áll, hogy amolyan időkapszulaként működnek, azaz olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a Naprendszer kialakulásakor keletkezhettek. „Ha egy ilyen üstökös először látogat hozzánk, az friss anyagot hozhat, amelyből jobban megismerhető a Naprendszerünk kialakulása” – mondta.

De nemcsak az üstökösök fontosak, hanem a Föld közelében elhaladó kisbolygók is, hiszen ezek közül bármelyik veszélyes lehet az emberiségre.

Az elmúlt években Piszkéstetőről felfedezett több mint 220 földközeli aszteroidából három az észlelése után néhány órával semmisült meg a Föld légkörében, de szerencsére csak kisebb törmelékeik érték el a felszínt.

„Eddig nyolc ilyet ismerünk csak, és ebből hármat Magyarországon találtak, a többit a NASA által támogatott programok keretében észlelték a kollégák” – emelte ki Sárneczky Krisztián, majd hozzátette, augusztus utolsó hetében összesen nyolc földközeli kisbolygót fedezett fel, bár ezek közül egyik sem jön majd extrém közel a Földhöz. „A bolygóvédelemben azonban ugyanolyan fontos szerepük van, mivel akár pár keringéssel később is nekünk jöhetnek” – nyilatkozta.

A csillagász az üstökösöket és a kisbolygókat a mátrai Piszkéstetői Obszervatórium 1962 óta működő távcsövével észlelte. A kezdetek óta több nagyobb átalakításon is átesett az eszköz: kicserélték a teljes motorikus rendszerét, megtízszerezték a távcső látómezejét és ma már digitálisan rögzítik a képeket. Jelenleg egy 116 megapixeles detektor jelenti a távcső szemét, azaz ez gyűjti össze a beérkező fotonokat.

A kisbolygók keresésében nemcsak az egyre jobb távcsövek, hanem már a mesterségesintelligencia-alapú algoritmusok is segítik Sárneczky Krisztiánék munkáját. Jelenleg még tesztfázisban van ez a projekt, azonban nagy reményeket fűznek hozzá, mivel ezek az MI-alapú programok sokkal pontosabban és sokkal gyorsabban ki tudják szűrni a kisbolygókat, mint a korábbi klasszikus szoftvereik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik