Belföld

A kormány válaszolt, hogyan kerülhettek Magyar Péter és családtagjai egészségügyi adatai a Magyar Nemzethez

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Magyar Péter közszereplővé vált, viselnie kell a nyilvánosságot akkor is, ha az neki kellemetlen

– közölte a 24.hu-val a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Lapunk eredetileg a Honvédkórházat és a fenntartó Honvédelmi Minisztériumot kereste meg kérdéseivel, miután a kormánypárti sajtóbirodalomhoz tartozó Magyar Nemzet különösen védett, szenzitív egészségügyi adatokat közölt a Tisza Párt elnökéről és édesanyjáról – az Országos Bírósági Hivatal volt elnökhelyetteséről –, illetve nagyszüleiről: a lap nyilvánosságra hozta, hányszor vettek igénybe kórházi ellátást az elmúlt években az intézmény úgynevezett speciális rendeltetésű centrumában (src).

A lap szerint a nagyszülők csak külön parancsnoki engedéllyel kaphatták meg a kiemelt ellátást, Magyar Péternek köszönhetően, és leírták, hogy összesen 46 src-ellátáshoz, valamint kilenc fekvőbeteg-ellátáshoz jutottak annak köszönhetően, hogy Magyar – Varga Judit igazságügyi miniszter házastársaként – közbenjárt az érdekükben.

A cikkre Magyar Péter úgy reagált, hogy a lap bűncselekményt követett el az egyébként szerinte nem pontos adatok közlésével, és jelezte: feljelentést tesz a Magyar Nemzet ellen különleges adatra elkövetett személyes adattal való visszaélés miatt.

Lapunk azt kérdezte a Honvédkórháztól és a honvédelmi tárcától:

  • helyénvalónak tartják-e, hogy kikerültek ezek az információk a Magyar Nemzethez?
  • Hogyan történhetett ez meg?
  • Indul-e vizsgálat, eljárás az ügyben?
  • Tudnak-e hasonló esetekről, amikor egy politikus vagy hozzátartozója intézett ellátást rokonának, ismerősének?

Kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk, az intézmény és az illetékes tárca helyett a Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált, a fent idézett egyetlen mondattal.

E szerint tehát a kormányzat rendben lévőnek tartja, hogy a (volt) kormánytagok, politikusok és hozzátartozóik egészségügyi ellátásának részletei megjelennek a sajtóban, bár arról nem közöltek részleteket, hogy a miniszterelnök és a gyermekei, szülei vagy éppen más kormánytagok és rokonaik hányszor vettek igénybe VIP-ellátást, és tervezik-e az ezzel kapcsolatos információkat is megosztani a sajtóval.

Magyar Péterrel kapcsolatban viszont nem először kerülnek szenzitív adatok a kormánysajtóhoz: május elején a Bors közölt egy, az Országos Mentőszolgálattól származó jegyzőkönyv-részletet arról az esetről, amikor Varga Judit mentőt hívott hozzá. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint bűncselekmény, azt pedig kérdésünkre a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely is elismerte, hogy jogsértés történt.

Arról azonban az elmúlt hónapokban többször is hiába érdeklődtünk az OMSZ-nél, hogy hol tart az esetlap kikerülése miatt indított belső vizsgálat. Egy május végi válaszukban még azt írták, „az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából folyik vizsgálat”, azóta azonban nem válaszolnak az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik