Belföld

Lefoglalta a rendőrség a Vitézy Dávid fellebbezéséhez leadott nyilatkozatokat

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A TASZ közreműködésével tett feljelentést az Átlátszó egyik olvasója a Vitézy Dávidnak a főpolgármester-választás eredménye megállapításához kapcsolódó fellebbezéséhez hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálók ellen, írta meg korábban a lap. A rendőrség csütörtökön lefoglalta a fellebbezéshez benyújtott összes, a nyomozáshoz szükséges iratot. A Nemzeti Választási Iroda közölte ezt pénteken az Átlátszóval.

A lap még júliusban írt arról, hogy kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, és sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy írják alá. A választás után néhány nappal számosan adtak le ilyen nyilatkozatot arról, hogy a körzetükben rosszul számolták a szavazatokat, ez alapozta meg Vitézy fellebbezését az újraszámláláshoz.

Fejlelentés azután született, hogy egy olvasó kikérte Vitézy beadványait, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban hivatkozott 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozatból legalább 128 valótlan állításokat tartalmazott, mert az újraszámoláskor ezekben a körzetekben nem találtak érvénytelenített szavazólapokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik