Tudomány

Hatalmas dinoszaurusz csontjaira bukkantak

José Antonio Peñas Artero
José Antonio Peñas Artero

Egy friss tanulmányban egy új dinoszauruszfajt mutatnak be – írja a The Independent. Az állat nagyjából 75 millió évvel ezelőtt élt a mai Spanyolország területén.

A faj a Sauropoda csoportba tartozott, ennek tagja hosszúnyakú és farkú, négylábú, nagytestű növényevők voltak. Az állat a Qunkasaura pintiquiniestra nevet kapta, ami utal felfedezésének helyére, Cuencára, Antonio Saura kortárs spanyol festőre, illetve a Don Quijote című regény egyik szereplőjére.

A Qunka becenevű faj egy közepes vagy nagyméretű titanosaurus volt, amely nagyjából 15 méter hosszúra és több mint 10 tonnásra nőtt meg.

A lábfejétől a válláig körülbelül 3 méter magas volt.

A kréta kori állat maradványai a Lo Hueco nevű lelőhelyen kerültek elő. A kőfejtőben lévő első kövületeket 2007-ben fedezték fel, azóta több mint 12 ezer fosszíliát gyűjtöttek össze a környéken, ezzel a terület Európa egyik legjelentősebb paleontológiai lelőhelyévé vált.

Pedro Mocho, a Lisszaboni Egyetem munkatársa és az új tanulmány egyik szerzője szerint a példány teljesebb, mint a Lo Huecónál eddig feltárt bármely sauropoda. A csontváz mintegy 40 százaléka konzerválódott.

A leletet 2015-ben kezdték el laboratóriumban vizsgálni, és hamar kiderült, hogy az állat környezetéhez képest meglehetősen nagy volt. Európában Amerikához viszonyítva kisebb titanosaurusok éltek.

Mocho hozzátette: a Qunka farokcsigolyájának izomzata nagyon furcsának számított a korszakban. Az egyediségek segítenek jobban megérteni a térség késő kréta kori, nem repülő dinoszauruszait. A periódusban Európa még szigetekből állt.

Ahhoz, hogy jobban megismerjék a faj fejlődését, mozgását és biomechanikáját, további vizsgálatokra lesz szükség. Emellett azt is érdemes felderíteni, hogy miként pusztultak el a Lo Huecónál feltárt egyedek – egyes elméletek szerint egy óriási árvíz állhatott a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik