Élő Nagyvilág

Folytatja a pszichológiai hadviselést a Hamász, újabb kivégzett túsz videóját tették közzé

Fogságban meggyilkolt amerikai-izraeli túszról adott ki videót a Hamász

A pszichológiai hadviselés részeként a Hamász újabb propagandavideót adott ki az egy héttel ezelőtt meggyilkolt egyik túszról, az amerikai-izraeli kettős állampolgár Hersh Goldberg-Polinról. A gyászoló család ébresztő felhívásnak nevezett ezt a világnak címezve, és lépéseket sürgetett a még mindig Gázában, a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadításáért. „Semmilyen más családnak nem szabad elviselnie, amin mi keresztülmentünk” – áll a család közleményében, akik még hétnapos gyászukat ülik a 23 évesen megölt fiuk után. A szülők, akik gyermekük kiszabadulásában közel egy éven át reménykedtek, most a közel két perces videó terjesztését kérték az emberektől.

Hersh Goldberg-Polin a felvételen angolul mutatkozott be, elmondta, hogy a kaliforniai Berkeleyben született, jelenleg Jeruzsálemben él, és amerikai-izraeli kettős állampolgár. „Gázába érkezésem óta szinte orvosi ellátás nélkül, kevés élelemmel és kevés vízzel maradtam életben. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára a Napot, vagy szívtam friss levegőt” – mondta, továbbá – gyaníthatóan kényszerítésre – bírálta az izraeli hadsereget a szüntelen légicsapások miatt, valamint az izraeli kormányt is.

A férfi egyik kezét amputálták a fogságban, miután a Hamász gránátja felrobbantotta az október 7-i terrortámadásban. Ő is szerepelt a nők és sebesültek listáján, akiket a túszalku első szakaszában kellett volna kiszabadítani. A később megölt túsz a felvételen arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, Antony Blinken külügyminisztert és minden amerikai állampolgárt, hogy tegyenek meg mindent a háború leállításáért, és juttassák haza. Ezután családját biztosította a szeretetéről, és megkérte őket, hogy folytassák harcot kiszabadításáért.

Goldberg-Polint hétfőn temették el, holttestét öt másik meggyilkolt sorstársával együtt szombaton találta meg az izraeli hadsereg (IDF). Az IDF közlése szerint a hat fiatalt a Hamász őrei közelről fejlövéssel ölték meg két-három nappal azelőtt, hogy az izraeli katonák megérkeztek az őket rejtő rafahi alagúthoz. Feltételezik, hogy azután ölték meg őket, hogy őreik értesítést kaptak az izraeli csapatok közeledéséről.

A Hamász ezen a héten sorra teszi közzé a meggyilkolt túszokról korábban készített felvételeit. A zenei fesztiválról elrabolt Eden Jerusalmiról készített felvételen is szembeötlő volt az áldozat soványsága, s holtteste alapján megállapították, hogy mindössze 36 kiló volt halálakor. Egy másik, Beeri kibucból elhurcolt női fogoly, Carmel Gat 39 évesnek mondta magát, és mivel májusban betöltötte 40. évét, úgy vélik, hogy a felvételek több hónappal ezelőtt készültek.

(MTI)

Olvasói sztorik