Sport

A rúdugrókirály Duplantis olyan időt futott 100 méteren, amivel idén magyar bajnok lett volna

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A rúdugrás világcsúcstartója, Armand Duplantis legyőzte 100 méteres síkfutásban barátját, a 400 méteres gátfutásban világrekorder Karsten Warholmot a csütörtöki, zürichi atlétikai Gyémánt Liga-viadalt megelőző bemutatóversenyen.

A kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok svéd Duplantis, aki 6,26 méterrel tartja a rúdugrás világcsúcsát, 10.37 másodperccel ért célba a Letzigrund Stadionban. Ezzel két tizedet javított 2018-ban felállított eddigi legjobbján. A 400 gáton Tokióban olimpiai bajnok, háromszoros vb-győztes Warholm – akinek a világrekordja 45.94 másodperc ebben a számban – ugyancsak remekül futott, 10.47-et ért el. Ő két századot faragott eddigi legjobbjából.

„Eléggé fel vagyok tüzelve. Hogy is ne lennék” – mondta a közös szponzoruk által szervezett, mintegy kétezer néző előtt lezajlott futás után Duplantis, mire Warholm úgy reagált:

El kell ismernem, ma tisztességesen megvert Mondo. Jól jött el a rajtból, nagyszerű verseny volt

A futás ötlete tavaly, a monacói viadalon merült fel, amikor Duplantis azt mondta Warholmnak, úgy érzi, képes őt legyőzni 100 méteren, a norvég pedig elfogadta a kihívást. Nagy versenyek 100-as döntőjébe nem jutottak volna be az eredményükkel, de ezzel a 10.37-es idővel Duplantis például megnyerte volna a 100 métert az idei magyar ob-n, amelyen Deák Zalán 10,44-gyel végzett az élen.

Kapcsolódó
Baseball helyett a rudat választotta, az ellenfeleit annyival túlugorja, hogy csak tapsolni tudnak
Armand Duplantis olyan sebességgel fut és olyan technikával oldja meg az ugrásait, hogy évek óta senki sem tudja legyőzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik