Nagyvilág

Hatósági hanyagság, tisztességtelen vállalkozói magatartás és elégtelen tűzoltósági szakképzés okozta a 2017-es londoni toronyháztüzet – jelentés

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP
A hatóságok hivatalosan 72 halálos áldozatot tudtak azonosítani.

Hatósági hanyagság, tisztességtelen vállalkozói magatartás és a tűzoltóság nem megfelelő szakképzési rendszere okozta a hét évvel ezelőtti súlyos, londoni tűzvészt a Grenfell-toronyban a szerdán közzétett vizsgálati jelentés fő megállapításai szerint.

A tűz 2017. június 14-én, hajnalban ütött ki a 24 emeletes, 127 lakásos nyugat-londoni Grenfell-toronyházban. Az évtizedek óta példátlan katasztrófát a rendőrségi vizsgálat szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra. A tűznek 72 hivatalosan azonosított halálos áldozata volt.

A vizsgálat az épület külső burkolóelemeire összpontosult, mivel az égő toronyházról készült felvételeken egyértelműen látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

A Grenfell Tower külső felületét a tűzvész előtt egy évvel új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek a katasztrófa óta azzal vádolják a főkivitelezőt – a nyugat-londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét –, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Az érdekképviseletek vádjai között szerepel az is, hogy a toronyház renoválásához kiválasztott burkolóanyagról közismert volt gyúlékonysága, ezért nem lett volna szabad magasépítésű házak külső falfelületein alkalmazni.

A hat évvel ezelőtt kezdődött, rendkívül átfogó jogi vizsgálat során a bizottság 300 nyilvános ülést tartott, ezeken 1600 tanút és szakértőt hallgatott meg és 320 ezer dokumentumot vizsgált át.

A mindezek alapján összeállított, szerdán közzétett 1700 oldalas jelentés gyakorlatilag alátámasztja az érdekképviseletek korábbi vádjait. Főbb megállapításai szerint

az Arconic nevű amerikai cég, amely az új burkolóelemeket gyártotta és a toronyház renoválását végző kivitelezők egyaránt rendre hamis, félrevezető nyilatkozatokat tettek az épületre felszerelt burkolat és a szigetelőanyagok tűzveszélyességéről. 

A jelentés szerint a toronyházat kifejezetten gyúlékony anyagból készült külső burkolattal látták el, és ennek elsődleges oka a burkolóelemeket és a szigetelést gyártó és forgalmazó cégek „rendszerszerűen tisztességtelen” üzleti magatartása volt.

Ezek a cégek szándékosan és folyamatosan manipulálták a tűzbiztonsági tesztek eredményeit, az Arconic pedig szándékosan elhallgatta az általa gyártott burkolóelemek tűzveszélyességét – áll a jelentésben.

Martin Moore-Bick, a vizsgálóbizottság elnöke, az angol-walesi fellebbviteli bíróság nyugalmazott főbírája a jelentést bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a felhasznált anyagok veszélyességét jelzi, hogy az áldozatok halálát nem a tűz, hanem a lángoló burkolóelemek erősen mérgező égéstermékei okozták.

A jelentés erőteljes bírálatokat fogalmaz meg a tűzoltóság korabeli kiképzési hiányosságaival és az akkori konzervatív párti, brit kormányok „hanyag, nemtörődöm hozzáállásával” kapcsolatban is.

A dokumentum éles hangvételben bírálja a Kensington and Chelsea kerület tanácsát is, amelynek a jelentés szerint semmiféle készenléti terve nem volt a hasonló katasztrófák esetére.

A vizsgálóbizottságnak nem volt feladata a büntetőjogi felelősség megállapítása, de a jelentés ismeretében várhatóan bűnügyi eljárások kezdődnek.

(MTI)

Kapcsolódó
Volt tűzoltó, aki sisak nélkül ment be a lángoló toronyba
Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 2017 júniusában, a londoni Grenfell toronyházban bekövetkezett tűzvész során a mentőalakulatok munkáját komoly hiányosságok hátráltatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik