Nagyvilág

Kigyulladt egy londoni toronyház, hatan meghaltak

Többen meghaltak Londonban szerdán, amikor éjszaka lángba borult egy 120 lakásos toronyház. A rendőrséghez magyar idő szerint negyed 3-kor érkezett a bejelentés, miszerint tűz ütött ki a Grenfell Towerben, a brit főváros Lancaster nevű városrészében. Sadiq Khan polgármester azt írta a Twitteren, hogy a helyszínen 200 tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat, valamint odavezényeltek 40 járművet is.

A mentők 50 sérültet vittek kórházba, akik később arra kérték a londoni lakosokat, hogy csak vészhelyzetben hívják őket, mert a tűz miatt nagyon leterheltek.

A Reuters értesülései szerint hatan haltak meg a tűzben.

Europress Hungary/AFP PHOTO/Jonathan Kelly

Szemtanúk szerint néhány ember a lakásában ragadt, míg mások zseblámpával vagy mobiltelefonnal világítva próbáltak kijutni. A hatóságok szerint több embert kezelnek különféle sérülésekkel, az épület evakuálása még hajnali 5-kor is zajlott, de félő volt, hogy bent rekedtek emberek. A Guardian tudósításában szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy látott valakit kizuhanni az épületből, illetve azt, hogy egy nő kitartja az ablakon a kisgyerekét. Egy férfi arról számolt be, hogy nem szólalt meg semmilyen tűzjelző az épületben és ő csak azért tudta, hogy menekülni kell, mert egy másik lakó mindenkihez bekopogtatott és figyelmeztette őket.

Europress Hungary/AFP PHOTO /Giulio Thuburn

A BBC tudósítói szerint kilométerekről látni lehetett a lángokat, a 24 emeletes épület 10. emeletétől felfelé pedig kontrollálhatlanná vált a tűz terjedése. Folyamatosan hullott a törmelék a járdára, így annak is fennáll az esély, hogy a toronyház össze fog omlani. A londoni tűzoltóság azt írta a Facebookon, hogy munkatársaik nagyon nehéz körülmények között végzik a mentést és az oltást. A lakóközösség már 2013-ban felhívta a figyelmet arra, hogy az épület tűzveszélyes, ugyanakkor a toronyházat nemrég újították fel, több millió dollárért.

Több lakót, akiknek sikerült kimenekülniük az épületből, a Rugby Portobello nevű közösségi házba vittek, ahol vizet és takarókat kaptak, másokat magánszemélyek szállásoltak el. Ők arra panaszkodtak, hogy nem kaptak semmilyen iránymutatást, hogy mit tegyenek, a rendőrség nem állt szóba velük és vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mi történt a rokonaikkal. A #grenfelltower hashtag alatt a Twitteren többen felajánlották a segítségüket, és már vannak gyűjtőpontok is a városban, ahova várják az adományokat, elsősorban ruhákat, játékokat, tisztálkodószereket, pelenkát.

Az épület még szerda hajnalban is lángolt. Fotó: Europress Hungary / AFP PHOTO / Natalie Oxford

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik