Tech

Bárki megépítheti a keleti blokk guruló legendáját

Omar Marques / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Omar Marques / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
LEGO-elemekből rakható össze sokak első autója, a Kispolszki.

Aki jártas a LEGO világában, az tudja, hogy a dán játékgyártó az elmúlt években jó pár olyan szettet dobott piacra, amelyekből valamilyen jól ismert jármű építhető meg. Ford Mustang GT, Fiat 500, Chevrolet Camaro Z28 vagy éppen Porsche 911, de a sor folytatható lenne, hiszen a Technic és Speed Champions témán belül is rengeteg olyan készlet található, amelyekből ikonikus márkák ikonikus négykerekűi rakhatók össze.

Nyoma sincs, ugyanakkor, olyan modelleknek, amelyekből a keleti blokk egykor a hazai utakat is megtöltő autócsodái lennének megépíthetők, mint a Lada 1200, a Wartburg 353 vagy éppen a Trabant 601 – legalábbis hivatalos LEGO-szett formájában.

Ez, persze, nem gátolja meg a rajongókat abban, hogy a dán játékgyártó építőelemeit felhasználva megépítsék a forgalomban ma már csak nagyon ritkán látható járműveket. Ezen alkotásokat nevezi a szakzsargon MOC-nak, ami az angol My Own Creation rövidítése – magyarra fordítva ez annyit tesz, a saját alkotásom.

MOC-ként létezik szinte minden, amit a LEGO nem adott ki hivatalos szettként, a Star Trek Enterprise űrhajójától kezdve, népszerű videójátékok (HALO, Mass Effect) legendás járművein át, egészen az olyan modellekig, amikből az Alien-filmek szinte elpusztíthatatlan Xenomporh-ja építhető meg. Ezen alkotások építési útmutatói sokszor megvásárolhatók az interneten (erre szakosodott, például, a Rebrickable), az összerakáshoz pedig külön kell összegyűjteni a szükséges elemeket.

Építési segédletet, természetesen, nagy számban találhatunk a fentebb említett, szocialista járművekhez is, ugyanakkor a hazai Kocka Store ennél tovább ment, hiszen nemcsak útmutatót adnak a Polski Fiat 126p, azaz a Kispolszki megépítéséhez, de, bedobozolva, még a szükséges LEGO-elemeket is biztosítják a Magyarországon egykor rendkívül népszerű négykerekű legenda összerakásához.

24.hu Polski Fiat 126p LEGO elemekből, egy magyar építő ötlete nyomán.

A Polish Predator (lengyel ragadozó) fantázinevű MOC-ot Ballik Attila álmodta meg, LEGO-alkatrészekből, és sokak első autójának fehér változata összesen 248 elemből építhető meg.

A Fiat 126-ot a nem kevésbé legendás Fiat 500 utódjaként mutatták be, az 1972-es, Torinói Autószalonon, és, bár „nyugaton” nem lett annyira népszerű, mint az elődje, de hazánkban és Lengyelországban sokan imádták az utóbbi országban gyártott, 1973-ban debütált Polski Fiat 126p változatot, amit itthon a legtöbben Kispolszki néven ismernek.

A Kocka Store jóvoltából, ráadásul, nemcsak ez a lengyel legenda építhető meg, de a hazai gyártósorokról legördült Ikarus 260 és 280T apró kockaváltozatai is, amelyek szintén egy magyar építő, Gera Szabolcs munkáját dicsérik.

Kapcsolódó
Budapestre is ellátogatott a világ legnagyobb LEGO diorámája
Star Wars, 1,2 millió elem, közel egy tonnás súly, 47,5 négyzetméteres alapterület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik