Tech

Álmaim autóját sosem fogom vezetni, de legalább megépíthettem

A LEGO idén tavasszal dobta piacra a legendás Ford Mustang GT műanyag építőkockákból összerakható verzióját, ami olyan jól sikerült, hogy még azok is csorgatják rá a nyálukat, akik egyébként nem különösebben érdeklődnek vagy rajonganak a dán cég termékeiért.

Sosem rajongtam különösebben a különböző járművekért, már gyerekként sem hoztak lázba az autók, a kamionok és a motorok, de az elmúlt évtizedek során – főleg az amerikai filmek hatására – azért csak akadt egy olyan modell, ami beleégett a tudatomba, és ha megkérdeznék, hogy melyik álmaim autója, akkor azonnal vágnám rá, hogy a Ford Mustang. Abból is az első generáció, aminek a tagjai 1965 és 1973 között gurultak ki a gyártó csarnokaiból, így sok esélyem nincs rá, hogy valaha vezessek egyet. Ezek után talán nem meglepő, hogy LEGO-rajongóként azonnal komoly vágyat éreztem arra, hogy megszerezzem a dán játékgyártó azon készletét, amiből egy kék/fehér színű 67-es Ford Mustang GT rakható össze.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

1471 kockányi tömör gyönyör

A 10625 kódnéven futó szett összesen 1471 elemet tartalmaz, és még haladóként is nagyjából négy órát vesz igénybe az összerakása. A dobozára ráadásul nem véletlenül került fel a Creator Expert felirat, hiszen egy olyan készletről van szó, ami az ember teljes figyelmét igényli. Én például egy családi esemény kellős közepén, a jelenlévőkkel beszélgetve álltam neki az összerakásnak, és nagyjából az építés felénél, az ajtóknál tarthattam, mikor arra lettem figyelmes, hogy nem találok egy elemet.

Először az merült fel bennem, hogy a gyártó hagyta ki a csomagból

(erre nagyjából nulla az esély), amikor viszont a leírást tanulmányozva rájöttem, hogy egynél több elem hiányzik a tovább haladáshoz, akkor azonnal tudatosult bennem, hogy én rontottam el valamit korábban, és ennek orvoslására kezdhettem visszabontani a már kész részeket.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ezzel jó fél órával meghosszabbítottam az építés folyamatát, továbbá ismét bizonyosságot nyert, hogy a LEGO nem hibázik, az én figyelmetlenségem vezetett az elakadáshoz. Viszont ez a közjáték volt az egyetlen kellemetlen élmény építés közben, ugyanis a Mustang összerakása egy kifejezetten érdekes és élvezetes folyamat: egyrészt rácsodálkozunk a dizájnerek kívülről nem feltétlenül látszó ötletes megoldásaira, másrészt jó megtapasztalni, ahogy a kezeink alatt szépen formát ölt a legendás jármű.

Először a Technic készleteknél ismerős módszerek mentén megépítjük az alvázat, a futóműveket, a motor alapjait, és ahogy lenni kell, bekerül a kormány, amit elfogatva természetesen mozgatható az elülső tengely. És a tervezők nem álltak meg itt, hiszen kapunk egy olyan tekerős funkciót, amivel megemelhető a Mustang fara, ha az alapállapotnál egy kicsit agresszívabb külsőt szeretnék kölcsönözni az autónak.

Pár mozdulattal bármikor megemelhető az autó fara. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az alapok „lefektetése” után bekerülnek a bézs színű ülések, majd szépen nekiállunk a kasztni és a belső részek megépítésének. Az ajtók, a motorháztető és a csomagtartó természetesen nyithatók, az utastér teteje is könnyen lepattintható, bár beültetni nincs kit (hacsak külön nem építünk ide passzoló saját kockaembereket), hiszen a járművűnk nem passzol a minifigurák méretéhez. Ami a külsőt illeti, bár jó pár előre festett elem található a csomagban, a matricák felragasztását ennek ellenére sem ússzuk meg, összesen 18 darabbal kell megküzdenünk a készlet csinosítása során.

Álomautó

Amíg a tavaly kiadott Aston Martin DB5 (LEGO 10262) esetében nem nagyon sikerült ‎élethűen visszaadni a James Bond-filmek ikonikus járművét, addig a Mustangot ilyen kritika egyáltalán nem érheti, hiszen annyira jól sikerült visszaadni az eredeti autó jellemzőit és karakterisztikáját, hogy még az is rögtön kitalálja mi volt az „inspiráció”, aki egyáltalán nincs képben az amerikai izomautókat illetően.

A végleges modell már-már egy makett részletességét nyújtja,

és tartogat néhány meglepetést is, hiszen részben átépíthető. Nemcsak a rendszámtáblák cserélhetők (öt különböző variációt kapunk), de spoilert erősíthetünk a csomagtartóra, belülre beépíthetünk egy nitrós tartályt, elölre felszerelhetünk egy méretesebb lökhárítót, az autó mindkét oldalára extra sportkipufogókat illeszthetünk, a legjobb pedig az, hogy lecserélhetjük a motort és a motorháztetőt, hogy kilógjon a supercharger, ami igazán vad külsőt kölcsönöz a Mustangnak. Ha mindezt megspékeljük a korábban már említett emelős technikával, akkor a végeredmény a klasszikusnál sokkal sportosabb megoldás, ami bármikor pár mozdulattal visszaalakítható az eredeti – jóval elegánsabb – formára.

Galéria
Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Kétségtelenül a Ford Mustang GT 1967 a LEGO idei egyik legjobb készlete, ami még a játékgyártó autós felhozatalából is messze kiemelkedik. A már említett Aston Martinnál klasszikusokkal jobb, de a részleteket és az élethűséget illetően simán lekörözi a korábbi években kiadott Mini Coopert (LEGO 10242), a Volkswagen Beetle-t (LEGO 10252) és a Volkswagen Camper (LEGO 10220) kisbuszt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik