Tech

Hatalmas aszteroida érkezik jövő héten

ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images
ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images
Az objektum biztonságos távolságban fog elhaladni.

Hatalmas kisbolygó közelíti meg jövő hétvégén a Földet – írja az NDTV. A 2024 ON mintegy 220 méter átmérőjű, és szeptember 15-én halad majd el, nagyjából 1 millió kilométeres távolságban.

Csillagászati szempontból ez meglehetősen kis távolságnak számít, ilyen nagy aszteroidák ritkán kerülnek ennyire közel hozzánk.

Az objektumot, teleszkóppal, az északi féltekéről lehet majd megfigyelni. Az elhaladás különleges lehetőséget teremt a kutatóknak arra, hogy alaposabban megismerjék az égitestet. A begyűjtött adatok hozzájárulhatnak a földközeli objektumok jobb megismeréséhez.

A NASA és partnerei folyamatosan monitorozzák a hasonló égitesteket. Azok az aszteroidák és üstökösök, amelyek legalább 150 méter átmérőjűek és minimum 7,4 millió kilométeres közelségbe kerülnek, potenciálisan veszélyesnek számítanak. A megnevezés megtévesztő lehet: egyelőre egyetlen égitestet sem találtak, amely belátható időn belül eltalálhatná bolygónkat.

Ennek ellenére az űrhivatalok próbálnak felkészülni a jövőbeli fenyegetésekre. Ezt a célt szolgálta a NASA 2022-es DART missziója, amely során egy űrszondát irányítottak egy aszteroidába, módosítva annak mozgását.

Kapcsolódó
Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását?
A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik