Tudomány

Aszteroidába csapódott a NASA űrszondája

Szándékosan irányított a NASA egy űrszondát egy aszteroidába – írja a Live Science. Ez volt a történelem első éles bolygóvédelmi tesztje: a kísérlettel azt mérték fel, hogy képes lenne-e az emberiség eltéríteni egy, a Föld felé tartó objektumot.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) misszió 550 kilogrammos űreszköze magyar idő szerint szeptember 27-én, éjjel 1:14-kor találta el a 160 méter átmérőjű Dimorphost. Lori Glaze, a NASA bolygóvédelmi osztályának igazgatója szerint a következő feladat annak felmérése lesz, hogy mennyire volt hatékony a becsapódás.

A DART célja az volt, hogy lelassítsa a Dimorphos keringését nagyobb társa, a 780 méter széles Didymos körül.

Egyik égitest sem jelent fenyegetést bolygónkra.

A NASA akkor fogja sikeresnek ítélni a küldetést, ha a holdacska 12 órás keringési idejét legalább 73 másodperccel növelték. A becslések alapján azonban a Dimorphos keringési ideje akár 10 perccel is lassulhatott.

Handout / NASA / AFP

A DART 10 hónapja indult, és 11 millió kilométert tett meg. Az űreszköz utolsó pillanatait a Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation (DRACO) nevű műszer rögzítette, amely megfelelő irányba állította a szondát. A DRACO csupán egy órával az ütközés előtt pillantotta meg az objektumot, a misszió utolsó percei a NASA YouTube-csatornáján nézhetőek meg.

A DART-hoz egy kicsi, olasz műhold is tartozik, a LICIACube szeptember 11-én vált le. Az apró űreszköz, a földi teleszkópok, illetve az űrtávcsövek adatai alapján a szakértők felmérhetik, hogy miként hatott a becsapódás a Dimorphosra. 2026-ban az Európai Űrügynökség a Hera űrszondát is elküldi majd a két aszteroidához, ekkor részletesebb információkat gyűjthetnek az ütközés hatásairól.

Bár a küldetés eredményei egyelőre nem ismertek, a NASA szerint önmagában már az is komoly teljesítmény, hogy el tudtak találni egy ilyen kicsi célpontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik