Élő Nagyvilág

Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász a gyermekbénulás-járvány miatt

Issam Rimawi / ANADOLU / AFP
Issam Rimawi / ANADOLU / AFP
  • Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász a gyermekbénulás-járvány miatt.
  • António Guterres ENSZ-főtitkárt „mélyen aggasztja”, hogy Izrael nagyszabású hadműveletet indított Ciszjordániában.
  • A térségben az elmúlt órákban 11 palesztin vesztette életét, többeket egy mecsetben likvidáltak, mert terroristának minősítették őket.
  • Az EU külpolitikai főképviselője izraeli miniszterek uniós szankciós listára vaó felvételéről kérdezi a tagállami külügyminisztereket.

A közel-keleti háború augusztus 28-i eseményeiről itt olvashat bővebben.

Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász a gyermekbénulás-járvány miatt

Három különálló, övezetenkénti tűzszünetről állapodott meg Izrael és a Hamász, hogy lehetővé váljon a Gázai övezetben élő mintegy 640 ezer gyermek járványos gyermekbénulás elleni oltása – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A tűzszünetre a megállapodás szerint háromnapos blokkokban kerülhet sor, ezeken a napokon reggel hat és délután három között függesztik fel a harcokat – mondta el a WHO palesztin területekért felelős tisztségviselője csütörtökön. Az oltási kampány vasárnap kezdődik.

Az akció a Gázai övezet középső részén indul a harcok háromnapos szünetelésével, majd délen folytatják, ahol újabb háromnapos szünetet tartanak, végül a Gázai övezet északi része következik. Megállapodás született arról, hogy szükség esetén az egyes övezetekben a humanitárius szünetet negyedik napra is kiterjesztik.

A WHO augusztus 23-án megerősítette, hogy legalább egy csecsemő lebénult a 2-es típusú gyermekbénulás vírusa miatt. Ilyen járványra a területen 25 éve nem volt példa.

(Reuters)

Megölték az Iszlám Dzsihád két parancsnokát

Az izraeli csapatok tűzharcban megölték az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád mozgalom egyik helyi parancsnokát Ciszjordániában és négy másik fegyverest csütörtökön.

A hadsereg közleménye szerint a Nur Sams menekülttáborban működő fegyveres hálózat vezetőjét, az Abu Sudzsa’a néven ismert Mohamed Dzsabírt ölték meg egy Tulkarm város egyik mecsetje körüli „jelentős tűzpárbaj” során, amelyben négy másik palesztin harcos is életét vesztette. Az Iszlám Dzsihád a férfi halálhírét megerősítette, amivel 17-re emelkedett az elmúlt két napban megölt palesztinok száma. A harcosok az Abu Ubajda mecset közelében támadtak az izraeli katonákra.

Az utóbbi időben Ciszjordánia területén végrehajtott legnagyobb izraeli katonai művelet szerdán, a kora reggeli órákban kezdődött, amikor helikopterekkel, drónokkal és páncélozott személyszállító járművekkel támogatva több száz izraeli katona ütött rajta Tulkarm és Dzsenin városokon, valamint a Jordán-folyó völgyében lévő területeken.

A műveletek eközben a Gázai övezetben is folytatódnak. Az izraeli hadsereg csütörtöki közlése szerint az elmúlt nap folyamán negyven gázai célpontra mértek csapást. A légicsapások és közelharcok révén több tucat harcost „likvidáltak”. Az Al Jazeera hírfolyamában olvasható, hogy az izraeli hadsereg közlése szerint a gázai Rafahban megölték – az általuk az Iszlám Dzsihád hírszerzési parancsnokaként jellemzett – Oszama Dzsadallahot, aki állítólag részt vett a tavaly október 7-i, Izrael elleni támadásban.

(Reuters/Al Jazeera)

Kudarcot vallott az izraeli hadsereg, amikor bő száz zsidó telepes házakat gyújtott fel egy palesztin faluban

Az izraeli hadsereg szerdán elismerte, hogy nem sikerült megvédeni a civileket, amikor zsidó telepesek rontottak rá egy palesztin falura augusztus 15-én Ciszjordániában.

Az ügyben egyelőre négy gyanúsított van. A Dzsit nevű falut ért halálos kimenetelű támadásban mintegy száz, felfegyverkezett zsidó telepes vett részt, akik autókat, házakat gyújtottak fel, és megölték a falunak legalább egy lakóját, többeket pedig megsebesítettek. A hadsereg közlése szerint az ügyben további letartóztatások várhatók.

Az izraeli hadsereg az incidens kivizsgálásáról szóló jelentésében azt állította, hogy a katonák és a rendőrség nem tudta kezelni a helyzetet, és határozottabban kellett volna fellépniük.

Ez egy nagyon súlyos terrorcselekmény, amelyben izraeliek törekedtek arra, hogy szándékosan kárt okozzanak Dzsit település lakóinak

– mondta az izraeli hadsereg központi parancsnokságának vezetője.

„Kudarcot vallottunk azzal, hogy nem sikerült korábban megérkeznünk, hogy megvédjük őket” – tette hozzá a katonai vezető.

A jelentésben az is szerepelt, hogy egy közeli településről érkező gyorsreagálású biztonsági csapat szolgálaton kívüli tagjai engedély nélkül érkeztek egyenruhában, és „a gyorsreagálású csapat tagjai számára meghatározott hatáskörrel ellentétesen jártak el”. Hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezték, de a gyorsreagálású csapat két tagja fegyelmit kapott, szolgálati fegyvereiket pedig elkobozták.

A Reuters szerint a Dzsit elleni támadása kiugró volt a ciszjordániai zsidó telepesek rajtaütései között, de aligha egyedülálló, hiszen a palesztin falvak elleni erőszak jelenleg is rohamosan növekszik. Ennek egyik oka, hogy az illegális telepek ellenőrizetlenül szaporodnak a területen, miközben Izrael háborút folytat a Gázai övezetben.

Az augusztus 15-i incidens azért különösen kellemetlen Izrael számára, mert a zsidó állam nyugati szövetségesei egyre inkább tiltakoznak a zsidó telepesek által palesztin civilek rovására elkövetett támadások ellen A palesztin falu elleni támadás szokatlanul erős kritikát váltott ki Izraelben is. Az esetet Benjamin Netanjahu miniszterelnök is elítélte.

A Reuters azonban hozzáteszi azt is, hogy az ilyen erőszakos cselekmények miatt viszonylag ritkán indítanak büntetőeljárást.

Az Egyesült Államok szerdán, éppen a kegyetlen támadás vizsgálati eredményeinek ismertetésekor, szankciókat rendelt el egy ciszjordániai zsidó település biztonsági tisztviselőjével és a Hasomer Jos nevű civil szervezettel szemben, amely állítólag a zsidó telepesek védelmében jár el.

Az izraeli hadsereg 1967-ben szállta meg a palesztin fennhatóság alatt álló Ciszjordániát, ami az ENSZ szerint nemzetközi jogot sért. A legtöbb ország illegálisnak tekinti az 1967 óta Ciszjordániában felhúzott zsidó telepeket is, amelyeknek köszönhetően a terület etnikai összetétele az évek során jelentősen módosult a palesztin lakosság rovására. Izrael tagadja, hogy a zsidó telepek létrahozása jogtalan lenne, és ennek alátámasztás érdekében a területhez fűződő történelmi és bibliai kapcsolatokra hivatkozik. A palesztin lakosság Ciszjordániát azonban egy jövőbeli független állam részeként képzeli el.

Az EU külpolitikai főképviselője izraeli miniszterek uniós szankciós listára vaó felvételéről kérdezi a tagállami külügyminisztereket

Josep Borell az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője elindított egy olyan eljárást, amelynek a végén lehetőség lenne egyes izraeli miniszterek szankcionálására. A folyamat kezdetén az egyes tagállamok véleményét kéri ki az ügyben.

– Megindítottam az eljárást, hogy megkérdezzem a tagállamokat, helyénvalónak tartják-e felvenni a szankciós listára azokat az izraeli minisztereket, akik elfogadhatatlan gyűlölettel nyilatkoztak a palesztinokról, és olyan javaslatokat tettek, amelyek egyértelműen ellentétesek a nemzetközi joggal – mondta újságíróknak az EU külügyminisztereivel való brüsszeli találkozó előtt.

Borell nem nevezett meg konkrétan egyetlen izraeli minisztert sem.

Korábban Petra De Sutter belga miniszterelnök-helyettes az Al Jazeera szerint Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich izraeli minisztereket nevezte meg, akikkel szemben alkalmazhatók lennének a szankciók, mert a palesztinok Gázából való kitelepítéséről és a területen izraeli telepek létrehozásáról értekeztek.

Brendan SMIALOWSKI / AFP

António Guterres a ciszjordániai akció leállítását szorgalmazza

António Guterres ENSZ-főtitkárt „mélyen aggasztja”, hogy Izrael szerdán nagyszabású hadműveletet indított Ciszjordániában. Twitter-üzenetében elítélte az akciót, amely gyermekek életét is veszélyzeteti. A főtitkár a műveletek azonnali leállítását szorgalmazza.

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt a civilek védelmére, és sürgette, hogy a hadsereg tanúsítson „maximális önmérsékletet”.

TUPOU VAIPULU / AFP

Az elmúlt két évtized legnagyobb izraeli katonai akciója zajlik Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban közölte, hogy a megszállt Ciszjordániában végrehajtott nagyszabású hadművelet során öt fegyverest ölt meg, köztük egy jól ismert helyi parancsnokot.

Az áldozatok között Mohammed Dzsaber, más néven Abu Shujaa, az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoka. A férfi több Izrael ellen végrehajtott akció megszerevezéséért is felelős.

Izrael a napokban indított katonai műveletet a megszállt Ciszjordániában, ahol legalább 11 ember vesztette életét az akció kezdete óta. A beszámolók szerint több száz izraeli páncélozott jármű hatolt be a területre légi támogatással, az Al Jazeera szerint ez az az elmúlt két évtized legnagyobb ilyen akciója Ciszjordániában.

Olvasói sztorik