Tech

A NASA is felfigyelt egy magyar fotós fényképére

Fényes Lóránd
Fényes Lóránd

Ismét egy magyar asztrofotós, Fényes Lóránd alkotását nevezte ki a nap csillagászati fényképének a NASA. Ezúttal a Hold felszínének megörökítésével érdemelte ki, hogy az amerikai űrügynökség megossza weboldalán a munkáját.

A fantasztikus fotón számos érdekes képződmény figyelhető meg, köztük a hatalmas Moretus- és Klaproth-kráter is. Bár ezek a képen apró gödröknek tűnhetnek, valójában mindkettő átmérője meghaladja a 110 kilométert és mélységük is több ezer méteres. A Moretus-kráter különlegessége, hogy közepén található egy hegy is, amely 2,1 kilométer magas.

Amint az asztrofotós honlapján olvasható, a kráterek mögött megpillantható egy nagyszerű hegyvidék, valamint a fotó talán legérdekesebb része, a Hold déli sarka is.

Fényes Lóránd

Fényes Lóránd korábban már több képével, köztük az Írisz-ködről és a Tű-galaxisról készült munkájával is felkeltette a NASA figyelmét, mostani alkotása viszont kicsit kilóg ezek sorából. Az űrfényképész lapunknak elárulta, hogy korábban csak mélyégfotóit publikálta az amerikai űrügynökség, ez az első alkalom, hogy Naprendszerünket szerepeltető fényképére figyeltek fel, ami érdekes mérföldkő számára.

A Hold déli sarka egyébként rengeteg figyelmet kap mostanában, hiszen ez az a terület, ahol a NASA és Kína is holdbázist tervez építeni. Éppen ezért az elmúlt bő egy évben több küldetés is célba vette ezt a térséget, köztük az indiai Csandraján-3, illetve az orosz Luna-25 is.

Kapcsolódó
Magyar fotós képe nyűgözte le a NASA-t
Fényes Lóránd a Tű-galaxis megörökítésével érdemelte ki az amerikai űrügynökség elismerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik