Tech

Beintett Putyinnak, végül a franciák tartóztatták le: kicsoda Pavel Durov?

Steve JENNINGS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Pavel Durov
Steve JENNINGS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Pavel Durov
Sokan szabadságharcosként tartják számon, a nemzetközi hírszerzés mégis inkább terroristák támogatójaként tekint a Telegram orosz származású alapítójára. A gyerekzseniből lett milliárdos ellen súlyos vádakat hoztak fel a francia hatóságok, s ha elítélik, azzal komoly precedenst teremthetnek a techvállalkozók ellen. Cikkünkben bemutatjuk, kicsoda Pavel Durov.

Augusztus végén az egyik párizsi reptéren letartóztatták az orosz Facebookként is ismert VKontakte, valamint napjaink egyik legnépszerűbb titkosított üzenetküldő alkalmazása, a Telegram alapítóját, Pavel Durovot. A techmilliárdost csalás, kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés, káros tartalmak, valamint terrorizmus népszerűsítésével vádolják, az eset érdekessége azonban az, hogy ezeket nem Durovval, hanem a platformjával szemben hozták fel.

A Telegram visszautasította a vádakat, mondván, betartják az összes uniós jogszabályt, alapítójuknak nincs rejtegetnivalója. „Abszurdum azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős az azon történt visszaélésekért” – közölte a Telegram. A letartóztatás után több megosztó karakter, így Elon Musk, Tucker Carlson és az olasz szélsőjobb vezetője, Matteo Salvini is az üzletember szabadon bocsátását sürgette. Az Egyesült Államokból Oroszországba emigrált Edward Snowden, aki az amerikai hírszerzés (NSA) visszaéléseinek kiszivárogtatásáról vált ismertté, szintén megszólalt.

A volt NSA-alkalmazott szerint Párizs a túszejtés szintjére süllyedt azért, hogy hozzáférjen az emberek privát kommunikációjához.

Az eset tehát hatalmas port kavart. Amíg a platform felhasználói a szólásszabadság élharcosát láthatják Durovban, aki még az orosz állami nyomás ellenére is meg tudta őrizni a Telegram függetlenségét, a legtöbb országban a titkosszolgálatokkal való együttműködés, valamint a tartalommoderálás hiánya miatt ellenségként tekintenek a milliárdosra. A botrány előtt azonban viszonylag kevesen tudták, ki is az orosz származású vállalkozó.

Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

Gyerekzseniből szabadságharcos

Pavel Durov 1984-ban született a Szovjetunióban, ám családjával viszonylag hamar emigrált Olaszországba. Fiatalkorát nagyrészt Torinóban töltötte, bátyjával, Nyilkolajjal közös szenvedélyük volt a matematika és a programozás. Apjuk egyetemi oktató volt, aki a Szovjetunió felbomlása után visszatért Szentpétervárra a családjával együtt. Durov szerint a frissen megszületett Oroszországban a káosz ellenére szabadság uralkodott, az oktatás színvonala pedig rendkívül magas volt: hat nyelven tanulhattak, és az Olaszországból hazahozott IBM számítógépükkel testvérével együtt tökélyre fejlesztették programozási képességeiket.

Pavel 2006-ban végzett a Szentpétervári Állami Egyetemen – ahol korábban Vlagyimir Putyin is oklevelet szerzett –, a diplomáját azonban nem vette át, ugyanis 21 évesen lefoglalta az orosz és posztszovjet államok polgárainak kommunikációját megreformáló VKontakte megalkotása. A közösségi appot sokan az orosz Facebookként ismerik, ám Durov nem szereti a megfogalmazást, elmondása szerint ugyanis Mark Zuckerbergék sokat vettek át tőle, így kölcsönösen fejlesztették egymás alkalmazását. Pavel viszont, ellentétben a Meta-vezérrel, egyedüli alkalmazott volt: ő kódolt, felelt a dizájnért, a szerverek karbantartásáért, és még az ügyfélszolgálati feladatokat is ő látta el.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik