Belföld

Nemcsak lombkoronasétány, hanem 1200 méteres futópálya is került a fideszes képviselő erdejébe

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nemcsak lombkoronasétány, hanem 1200 méteres futópálya is került a fideszes képviselő erdejébe

  • Futópályát építtetett Nyíradony polgármestere, Tasó Béla. A rekortáncsík túlnyomó része a nagybátyja, Tasó László fideszes országgyűlési képviselő erdejébe került, de jutott belőle a Tasó László által alapított egyesület és a Tasó felesége által vezetett cég földjeire is. A beruházásról a város polgármestere egyedül döntött a járvány idején.
  • A projektre a Miniszterelnöki Kabinetiroda adott támogatást, csakhogy a megvalósítás kicsúszott a határidőből, ezért visszakérték a 45 millió forintot.
  • A polgármester minimális előleg kifizetése ellenében két debreceni céggel építtette meg a futópályát, és azzal érvelt a támogatás visszavonása ellen, hogy késve ugyan, de elkészült a beruházás. Mivel a kormányzat hajthatatlan volt, vissza kellett utalni a pénzt, így viszont az építőcégeknek nem tudtak fizetni: a tartozásból bírósági eljárás lett.
  • Tasó végül megpróbálta módosítani a költségvetést, nehogy gondnokot rendeljenek ki az amúgy is több száz milliós hiányt felhalmozó önkormányzathoz.
  • Júniusban aztán kiderült az is, hogy a pálya egyelőre nincs az önkormányzat tulajdonában. A tartozásokat viszont sikerült rendezni.

Már nemcsak lombkoronasétány, hanem egy 1200 méteres rekortán futópálya is van a 7300 lakosú Nyíradonyban. A két beruházásban közös, hogy megépítésüket pályázati pénzek elnyerésére alapozták, és mindkettő – legalább részben – Tasó László fideszes országgyűlési képviselő, egykori államtitkár erdeiben landolt.

Balogh Zoltán / MTI Tasó László

A környéken elszaporodott lombkoronasétányokból tavaly akkora botrány lett, hogy az Integritás Hatóság vizsgálatot indított az uniós forrásból finanszírozott projektekkel kapcsolatban. A februárban közzétett jelentés szerint a hatóság olyan súlyos szabálytalanságokat talált a Tasó-féle és három másik beruházás körül, hogy rendőrségi feljelentést tett. A fideszes politikus nem hagyta szó nélkül a vizsgálat eredményét, és koncepciós eljárásnak titulálta a fellépést, a többi között azzal vádolta meg az európai uniós források felhasználásának elköltését ellenőrző szervezetet, hogy üldözi a jobboldaliakat.

A futópálya-projektet eddig elkerülték a vizsgálatok, holott az állami pályázatból kiinduló építkezés akkora zavart okozott, hogy a 2024 őszéig hivatalban lévő, a Tasó családhoz tartozó polgármester a képviselő-testülettel próbálta módosíttatni a költségvetést. Arról nem beszélve, hogy a pálya másfél évvel az elkészülte után sincs a város tulajdonában.

Tasó Béla fideszes polgármester – az országgyűlési képviselő unokaöccse – a járványidőszak alatt a képviselő-testület bevonása nélkül kötött szerződést a Miniszterelnöki Kabinetirodával futópálya létesítésére. Az ötlet az aktív Magyarországért felelős kormánybiztostól származott, aki 2020 elején kezdte propagálni a kistelepülések vezetői körében az Országos Futópálya-építési Programot. Révész Máriusz egy körlevélben jelezte, hogy a jelentkezők 400 millió forintos költségvetési keretösszegre pályázhatnak, 50 százalékot viszont a településeknek kell állniuk a beruházások árából. A 24.hu által megszerzett dokumentumok szerint Nyíradony 45 milliós támogatást kapott, amihez a polgármester hasonló összegű saját erőt ígért.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020 novemberében át is utalta a pénzt, Tasó Béla polgármester azonban nem indította el az építkezést, sőt 2021 elején azzal fordult Révészhez, hogy hosszabbítsa meg a határidőt. Az államtitkár közölte, hogy amíg tart a veszélyhelyzet, nincs gond a késéssel. A járvány miatti veszélyhelyzet lejártával azonban elfogyott a támogatásokat felügyelő Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) türelme.

Információink szerint Baráth Gergely ügyvezető jelezte Tasó Bélának, hogy – közel másfél évvel az utalás után –  2022 márciusában visszavonták az „előlegként” adott 45 millió forintot, mert a helyszíni bejáráson megállapították, hogy a támogatói okiratba foglaltak megvalósítása „meghiúsult”. Az AÖFK

felszólította az önkormányzatot, hogy az eltelt időszakra számított bűntető kamatokkal együtt fizesse vissza a teljes támogatási összeget.

Mohos Márton / 24.hu
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik