Élő Nagyvilág

A Hamász is Kairóba utazik, hogy a tűzszünetről tárgyaljon

IDF / AFP
IDF / AFP

Izrael azt állítja, megölte a Hamász egyik parancsnokát

Az izraeli légierő precíziós csapással megölte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú fegyverszakértőjét a Gázai övezetben – számolt be az izraeli hadsereg (IDF) sajtószolgálata, amit az MTI szemlézett.

A szombati közlemény szerint Taha Abu Nada, a Hamász terrorszervezet számára fegyverek, katonai felszerelések és fegyverek előállításához használt kiegészítő felszerelések gyártásáért volt felelős.

A likvidált radikális felelt azoknak a fegyvereknek az előállításáért amelyeket a Hamász izraeli területek és a Gázai övezetben tevékenykedő izraeli csapatok ágyúzására használt – jegyezte meg az IDF.

Tűz ütött ki egy görög olajszállítón, miután megtámadták a jemeni húszik

Tűz ütött ki azon a görög olajszállító hajón, amelyet a héten támadtak meg a jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az eredetileg lehorgonyzott tankeren a tüzet. A húszik közzétettek egy videót – állítólag a Siunionról – amelyen tűz van és robbanások látszódnak.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) azt közölte szombaton, hogy három tüzet észleltek a hajón, amely „láthatólag sodródik”.

A megtámadott görög zászló alatt közlekedő hajó 25 tagú legénységét (akik közül 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz) és négy fős biztonsági személyzetét még csütörtökön kimenekítette egy francia romboló, és Dzsibutiba szállították őket.

A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion 150 ezer tonna kőolajat szállít.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta folyamatosan csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni indítóállásaira.

(MTI)

A Hamász részvételével folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások

A Hamász küldöttsége ma Kairóba utazik, hogy tárgyalásokat folytasson a gázai tűzszünetről és az izraeli túszok szabadon engedéséről – értesült az al-Dzsazíra.

Egy magas szintű izraeli delegáció a héten Kairóban, a múlt héten pedig Dohában járt, hogy az amerikai és egyiptomi tárgyalókkal megvitassa a legújabb ajánlatot.

A feleken egyre nagyobb a nyomás, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt túszok kiszabadításáról és a gázai harcok lezárásáról megállapodjanak, miközben Irán és a régiós szövetségesei megtorló csapással fenyegetik Izraelt.

A Gázába hurcolt izraeli túszok közül 71-en még életben lehetnek, 34-en pedig életüket már igazoltan vesztették.

A Hamász a november végi egyhetes tűzszünet során 105 túszt engedett szabadon, négyet már azt megelőzően elengedtek, hetet pedig sikerült élve kimenekítenie az izraeli katonáknak. Három túszt tévedésből ölt meg az izraeli hadsereg.

(Times of Israel)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik