Tech

A hétvégén dönthetnek a Starliner űrhajósainak hazatéréséről

Handout / NASA / AFP
Handout / NASA / AFP

Szombaton jelentheti be döntését a NASA a Boeing Starliner űrhajójának asztronautáival kapcsolatban – írja a Reuters. Mint ismeretes, Butch Wilmore és Suni Williams június elején kelt útra, hogy egy nagyjából egyhetes misszió keretében próbálja ki a fejlesztés alatt álló kapszulát, az űrhajó azonban meghibásodott, a páros így a vártnál több időt kénytelen eltölteni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az esetről itt írtunk bővebben.

A kérdés az, hogy a Starliner alkalmas-e a visszatérésre.

Ha nem, úgy az űrhajósoknak a Boeing-vetélytárs, a SpaceX által gyártott Crew Dragonnal kell majd hazautazniuk.

A NASA szerint legkorábban augusztus 24-én dönthetnek, miután lezárul az ügynökség felülvizsgálata, amelyben a NASA igazgatója, Bill Nelson is részt vesz. A Boeing hónapok óta próbálja eloszlatni a Starliner megbízhatóságával kapcsolatos kételyeket, a cég szerint új tesztadatai igazolják az űrhajó biztonságosságát.

A NASA most ezeket az adatokat mérlegeli, korábban viszont kidolgozott tartaléktervet. Ennek lényege, hogy a Crew Dragon egyik közelgő küldetésén két helyet felszabadítanak a Starliner legénysége számára, akik így 2025 februárjában térhetnek haza. Ez azt is jelentené, hogy a Starliner üresen indulna útnak.

Amennyiben az űrhajót megbízhatónak ítélik, a páros ennél előbb is, valószínűleg szeptemberben hazajuthat. A Starliner leválasztása azért fontos, mert fel kell szabadítani az ISS dokkolókapuját.

A Starliner fejlesztése eddig sem volt zökkenőmentes. A jelenleg komoly problémákkal küzdő Boeing számára hatalmas gyomros lenne, ha a küldetést kudarcként értékelné a NASA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik