Élő Nagyvilág

Fogságból kiszabadult túszokkal találkozik Netanjahu, az ENSZ szerint az evakuálások inkább veszélyeztetik a civileket

AFP
AFP

Kidolgozták a gázai gyerekek gyermekbénulás elleni beoltásának tervét

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma kidolgozta a gázai gyerekek gyermekbénulás elleni beoltásának tervét, amelynek megvalósításához azonban álláspontja szerint elengedhetetlen a tűzszünet.

Sikerült előteremteniük 1,6 millió adagot, amely elegendő több mint 640 ezer csecsemő és gyermek számára. Az oltási kampányt együttműködésben végzik az ENSZ palesztin segélyszervezetével, az UNRWA-val, az Egészségügyi Világszervezettel, az UNICEF-fel és más, a Gázai övezetben működő egészségügyi szervezetekkel.

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust júliusban fedezték fel a Gázai övezetben, a Hán-Juniszban és Dir el-Balahban júniusban vett szennyvízmintákban.

A PH közleménye szerint a minisztérium az övezetben élő gyermekek legalább 95 százalékát, a 10 éven aluliak lehetőleg 100 százalékát akarja védőoltásban részesíteni. Ennek elérése érdekében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be a tűzszünet kikényszerítése érdekében.

(MTI)

25 év után újra gyermekbénulásos esetet diagnosztizáltak Gázában

25 év után az első gyermekbénulásos esetet diagnosztizálták Gázában – írja a The Guardian. Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának főbiztosa arról számolt be, hogy Gázában egy 10 hónapos csecsemő kapta el a betegséget. A gyermekbénulás vírusát a múlt hónapban Deir al-Baleh és Khan Younis szennyvízmintáiban mutatták ki.

A segélyszervezetek munkatársai és egészségügyi szakértők a gyermekbénulás visszatérését a tiszta víz hiányának, a kezeletlen szennyvíznek és a rossz higiéniai körülményeknek tulajdonítják.

Az ENSZ szerint az evakuálások inkább veszélyeztetik a civileket

Az ENSZ palesztin területért felelős legfőbb humanitárius tisztviselője arra figyelmeztet, hogy az izraeli evakuálási parancsok inkább veszélyeztetik a civileket, mint védik őket. A konfliktus októberi kezdete óta az izraeli evakuálási parancsok következtében a Gázai övezet 2,1 millió lakosának 90%-át kitelepítették. Csak augusztusban 12 evakuálási parancsot adtak ki, ami miatt akár 250 000 embernek kellett költöznie – mondta Muhannad Hadi, az ENSZ humanitárius koordinátora a megszállt palesztin területen.

Arra kényszerítik a családokat, hogy ismét meneküljenek, gyakran tűz alatt és azzal a kevés holmival, amit magukkal tudnak vinni, egy egyre zsugorodó területre, amely túlzsúfolt, szennyezett, korlátozott szolgáltatásokkal és – akárcsak Gáza többi része – nem biztonságos

– mondta egy nyilatkozatában.

A civilek kimerültek és rettegnek, egyik elpusztított helyről a másikra menekülnek, és nem látszik a vég – nyilatkozta Hadi.

Fogságból kiszabadult túszokkal találkozik Netanjahu

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma találkozik hat tússzal, akiket novemberben szabadítottak ki a Hamász fogságából. Mind a hat kiszabadult túsznak vannak még családtagjai, akiket a Hamász tart fogva – írja a The Guardian.

Olvasói sztorik