Élő Nagyvilág

Építik a bunkereket Kurszk központjában

MTI / EPA
Az oroszországi Kurszki terület ukrán határ menti térségébõl az ukrán hadsereg betörése miatt kiköltöztetett emberek a kurszki Vityaz ökölvívóklub edzõtermében kialakított menedékhelyükön.
MTI / EPA
Az oroszországi Kurszki terület ukrán határ menti térségébõl az ukrán hadsereg betörése miatt kiköltöztetett emberek a kurszki Vityaz ökölvívóklub edzõtermében kialakított menedékhelyükön.

Az előző nap eseményeiről itt számoltunk be.

Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy 99 éves kanadai volt Waffen-SS veterán ellen

Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Yaroslav Hunka 99 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen – közölte csütörtökön az orosz főügyészség.

A kanadai külügyminisztérium 2024 februárjában jegyzékben tagadta meg Hunka kiadatását, miután az orosz főügyészség decemberben ezt kérte Ottawától. Az orosz belügyminisztérium tavaly októberben adott ki körözést a Waffen-SS-hadosztály egykori tagja ellen.

Eltekintve attól, hogy néhány ország nem kíván a nácizmus ellen harcolni, a főügyészségnek sikerült elérnie azt, hogy felvegyék az Interpol (nemzetközi rendőri szervezet) adatbázisába

– olvasható a vádhatóság közleményében, amely szerint amennyiben külföldön találják, kérni fogják az érintett országtól a kiadatását.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként <gyilkosságokat követett el”, és „súlyos egészségkárosodást okozott” a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak. A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lemberg megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg.

Anthony Rota egykori házelnök a kanadai parlament alsóházának szeptember 22-i ülésén, az Ottawába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tapsot kért Hunkának, akit „az oroszok elleni harc veteránjaként” mutatott be. Később kiderült, hogy a férfi a Waffen-SS Galícia hadosztályában szolgált. Rota azt állította, hogy nem tudott a férfi múltjáról, és lemondott tisztségéről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az eset miatt.

(MTI)

Az oroszok elfoglalták Nju Jork-ot

Az ukrán hadsereg a jelek szerint csütörtökön első alkalommal ismerte be, hogy az ország keleti részében előrenyomuló orosz haderő kezére jutott Nju Jork mezőváros, és Toreck is egyre nagyobb veszélynek van kitéve.

Nju Jork státusa megváltozott az ukrán haderő vezérkarának csütörtöki helyzetjelentésében: nem szerepel a támadás alatt lévő települések listáján, ami feltehetően annak a beismerése, hogy a városka a Donyeck megyében előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alá került.

Toreck iparváros, amely hosszú ideje heves orosz támadások célpontja, így még nagyobb veszélynek van kitéve. Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz csapatok tíz kilométernyire vannak a kelet-ukrajnai Pokrovszk fontos közlekedési csomóponttól, és a héten megkezdték az idős lakosok és a gyermekek kimenekítését.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy a harcok folytatódnak a Torecktől keletre fekvő Pivnicsne és Zalizne településeken, valamint magában Toreckben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön első ízben látogatott az északkeleti Szumi megyében az orosz-ukrán határ térségébe, amióta az ukrán erők augusztus 6-án betörtek a dél-oroszországi Kurszki területre, elfoglalva legkevesebb 92 települést, közöttük Szudzsa városát.

Az elnök kijelentette, hogy az ukrán erők újabb települést foglaltak el a Kurszki területen, és több orosz hadifoglyot ejtettek, akiket elfogott ukránokra szeretnének kicserélni.

Egy újabb Kurszki területi település van most ukrán ellenőrzés alatt, és feltöltöttük a cserealapot

– írta az X közösségi portálon az államfő az orosz hadifoglyokra utalva, miután meghallgatta Olekszandr Szirszkij vezérezredest, a hadsereg parancsnokát.

A határtérségben járva – ahol az ukrán erők betörtek Oroszországba – az elnök nem lépett orosz területre, amit Moszkva provokációnak tekintett volna. Korábban Zelenszkij hangoztatta, hogy Ukrajna nem akarja tartósan megszállni a térséget, hanem ütközőövezetet akar létrehozni, hogy megakadályozza a további Ukrajna elleni támadásokat a térségből. Miután találkozott a helyi katonai hatóságokkal, Zelenszkij közölte, hogy a kurszki betörésnek köszönhetően csökkent az orosz tüzérségi tűz, és csökkent a polgári áldozatok száma Szumi megyében.

Csütörtökön egy orosz irányított bomba két embert ölt meg Szumi megyében – tudatta a megyei ügyészség a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményben. Ez utóbbi szerint az orosz csapatok két irányított bombát dobtak le polgári létesítményekre, egy harmadik ember megsebesült.

Zelenszkij később, egy kijevi rendezvényen csütörtökön azt mondta, hogy a kurszki offenzíva azoknak a rendszeres erőfeszítéseknek a része, amelyekkel Kijev szándékai szerint akarnak véget vetni a harminc hónapja tartó háborúnak.

(MTI)

Orosz felderítő drónok berepülésére gyanakodnak Németországban

Arról ír a német sajtó, hogy az elmúlt napokban többször is nagy sebességgel repülő drónokat láttak a schleswig-holsteini ipari üzemek felett, ahol vegyipari létesítmények működnek, de például egy inaktív atomerőmű is van. Az ügyészség már vizsgálódik szabotázsszándékú ügynöki tevékenység gyanúja miatt.

Kapcsolódó
Orosz felderítő drónok berepülésére gyanakodnak Németországban, az ügyészség vizsgálódik
Vegyipari létesítmények és egy atomerőmű közelében észleltek több gyanús repülést.

Tűz ütött ki Oroszország egyik legnagyobb fekete-tengeri kikötőjében

Tűz ütött ki csütörtökön az oroszországi Krasznodar régió déli részén fekvő Kavkaz kikötőjében, miután ukrán támadás ért egy üzemanyagtartályokkal megrakott kompot – közölték a helyi hatóságok.

A tűz kiterjedését és az esetleges áldozatok számát jelenleg vizsgálják – olvasható az erről szóló közleményben. Az ukrán fél részéről egyelőre nem kommentálták a történteket.

A Reuters egy helyi feladatellátó erőre hivatkozva azt írta, hogy a tűz oltása érdekében egy speciális vonatot küldtek a helyszínre. A tűz felszámolásában több mint száz ember vett részt.

Fjodor Babenkov, a Temrjuki járás vezetője a Telegram üzenetküldő platformon keresztül közölte, hogy a kompon harminc üzemanyagtartály volt.

Több orosz médium is közzétett olyan képeket és videókat, amelyeken sejthetően a lángok és a kikötőből felszálló fekete füst látható.

Kavkazban van Oroszország egyik legnagyobb fekete-tengeri kikötője. Itt kezelik az exportra szánt, illetve a Krím-félszigetre küldendő üzemanyag szállítását végző hajókat is.

Két ember meghalt egy orosz bombatámadásban a Kurszki területtel szomszédos ukrán régióban

Két ember meghalt egy irányított bombatámadásban, az oroszországi Kurszki régióval határos ukrán Szumi megyében – közölte az ukrán ügyészség. Eszerint az orosz hadsereg polgári létesítményre dobott le két irányított bombát. A támadásban egy ember meg is sérült.

Noha az ukrán vezetés szerint a kurszki betörés célja éppen az volt, hogy korlátozza Oroszország képességeit a határ menti régiók elleni támadások vonatkozásában, Oroszország újabb csapásokat hajt végre ezeken a területeken – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön közölte, hogy Szumi megyébe látogat, és arról is beszélt, hogy a kurszki ukrán hadművelet óta csökkent a bombázások és a civil áldozatok száma.

Donald Tusk: India komoly szerepet tölthet be a háború befejezésében

India komoly szerepet tölthet be az ukrajnai háború gyors befejezésében – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel közös sajtóértekezleten.

A kétoldalú tárgyaláson a két kormányfő tisztázta a világszerte izgalmat keltő ügyekre vonatkozó álláspontját – mondta a sajtókonferencián Donald Tusk. Örömét fejezte ki, hogy Narendra Modi megerősítette készségét személyes szerepvállalására a háború igazságos, békés, gyors befejezése érdekében. „Mindketten meg vagyunk győződve arról, hogy India e tekintetben nagyon komoly és pozitív szerepet tölthet be” – tette hozzá Tusk. Utalva arra, hogy Modi Lengyelországból Kijevbe tart, a lengyel kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a látogatás „történelmi jelleggel bírhat”.

Az indiai kormányfő először látogat Ukrajnába a háború kezdete óta. Látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Narendra Modi a sajtótájékoztatón úgy ítélte meg: az ukrajnai helyzet komoly aggályokat kelt. Szerinte a konfliktusok nem az emberéleteket követelő háborúk útján oldhatók meg. „Ezért támogatjuk a párbeszédet, valamint a béke és a stabilitás minél gyorsabb visszaállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket” – fogalmazott. India ennek érdekében kész együttműködni „más, jó szándékú nemzetekkel a minél nagyobb támogatásnyújtás érdekében” – tette hozzá.

Narendra Modi a lengyel-indiai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából látogatott el Varsóba. Indai kormányfő – Morardzsi Deszai személyében – utoljára 45 évvel ezelőtt járt Lengyelországban. Szerdán megkezdett kétnapos varsói látogatása során Modi a kétoldalú gazdasági együttműködésről is tárgyal. Csütörtök délután Andrzej Duda lengyel elnök fogadja az indiai kormányfőt – írta az MTI.

Építik a bunkereket Kurszk központjában

A Kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov csütörtökön bejelentette, hogy a terület hatóságai megkezdték betonból készült óvóhelyek telepítését, hogy segítsék a civilek védelmét a folyamatban lévő ukrán behatolás közepette. Szmirnov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: „Utasításomra Kurszk város közigazgatása meghatározta a beton moduláris óvóhelyek elhelyezésének kulcspontjait a zsúfolt helyeken”. Tájékoztatása szerint mintegy 60 buszpályaudvart szerelnek fel a menedékhelyekkel. Közzétett egy fényképet is az egyik betonszerkezetről, amelyet teherautóval szállítanak. Emellett óvóhelyeket alakítanak ki két másik városban, Zseleznogorszkban és Kurcsatovban is az MTI szerint. Ez utóbbiban található a kurszki atomerőmű. Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy a létesítmény megtámadását tervezi, amit Kijev tagad.

Közben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást kezdeményezett a CNN amerikai hírtévé újságírója ellen, aki a hatóság szerint illegálisan lépte át az orosz határt, hogy riportot forgasson a kurszki régióban. Az FSZB-t csütörtökön idéző Interfax orosz hírügynökség az újságírót Nick Paton Walsh brit állampolgárként nevezte meg. Hozzátette, hogy az FSZB két ukrán újságíró ellen is hasonló eljárást indított. Az FSZB szerint Moszkva hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot ad ki.

A határ illegális átlépésében bűnösnek talált személyek maximális büntetése az orosz szabályozás szerint öt év börtön

A kurszki atomerőműhöz látogatott a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a jövő héten Oroszországba, az Ukrajnával határos Kurszki területen működő atomerőműbe látogat – jelentette be csütörtökön a NAÜ szóvivője. A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat szerint az augusztus elején Kurszk ellen indított ukrán offenzíva veszélyt jelent az ottani atomerőműre.

A NAÜ a lehető legnagyobb visszafogottságra szólított fel a kurszki támadások megindítása utáni napokban annak érdekében, hogy elkerüljenek egy súlyos következményekkel járó nukleáris balesetet. Rafael Grossi akkor azt mondta, személyes kapcsolatban van mind az ukrán, mind az orosz illetékes hatóságokkal.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a NAÜ több alkalommal is felhívta a figyelmet a nukleáris baleset kockázatára a zaporizzsjai atomerőmű körül folytatott harcok kapcsán.

Nigerben tüntettek Ukrajna ellen

Ennél bizarrabb tüntetés nehezen képzelhető el: Nigerben tüntettek Ukrajna ellen. Az afrikai ország sok ezer kilométernyire fekszik Ukrajnától, sok kapcsolata nincs is a két országnak, ennek ellenére „Ukrajna terrorista állam” feliratú táblákkal gyülekezett több tucat ember az egyik főtéren, láthatólag nem teljesen spontán.

A jelenség azzal magyarázható, hogy Niger, sok más közép-afrikai országgal együtt az orosz érdekszférába tartozik, a hírhedt orosz zsoldossereg, a Wagner is jelen van az országban, az előző elnököt pedig katonai puccsal távolították el tavaly a hatalomból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik