Belföld

„Úgy érzem, mintha levágták volna a fél karomat” – Sopron egyik legszebb utcájában kivágták az összes fát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Komoly felzúdulást keltett, illetve számos bejegyzést, kommentet generált a közösségi médiában a soproni Patak utca 42 fájának kivágása. Mivel ilyen nagyságrendű fakivágásról ritkán hallani – és ez a riportunkban megszólaló szakember szerint sem gyakori –, a helyszínen kérdeztük róla a lakókat, akik között az intézkedést támogató és ellenző nyilatkozót is találtunk.

Ez a város egyik legszebb utcája volt, s most úgy érzem, mintha levágták volna a fél karomat. Ráadásul itt olyan végtagot amputáltak, aminek semmi baja nem volt, mert teljesen egészséges fákat vágtak ki

– mondja a Patak utcában lakó Czinder Anita. Azt elismeri, hogy voltak problémák a fákkal az elburjánzó gyökérzet és a lombkorona miatt, de ezek szerinte azért következtek be, mert az önkormányzat hosszú időn át semmit nem tett. „2016-ban költöztem ide. Ezeknek a fáknak a legnagyobb részét azóta, de tudtommal a korábbi években sem ápolták, gondozták, metszették. Két fánál elkezdtek valamit csinálni, de aztán leálltak, a többinél hozzá se kezdtek. Elég sokkoló volt, hogy évekig semmi nem történt, aztán meg letarolták ezt a gyönyörű fasort” – fogalmaz a kivágás ellen tiltakozó lakó.

Adrián Zoltán / 24.hu Czinder Anita
Adrián Zoltán / 24.hu

Indulatok az utcában: letépett plakátok, trágár üzenet

„Egy ilyen ügy nyilván megosztja a helyieket, ki így, ki úgy látja a dolgot, ami rendben is van. Inkább azon döbbentem meg, hogy a fakivágás támogatóinak egy része személyes sértésnek veszi, hogy valakinek ez nem tetszik, és már a kisebbségi ellenvélemény léte is felháborítja. Az utcában kitett tiltakozó plakátjainkat szinte azonnal leszedték. A kocsim szélvédőjén pedig egy »Hülye vagy, b…meg« feliratú cédulát találtam. Elképzelhető, hogy voltak még jó néhányan, akik szintén ellenezték volna, de féltek, hogy lehurrogják őket” – teszi hozzá Czinder Anita. „Egyébként a járda nincs rosszabb állapotban, mint bármelyik más, átlagos soproni utcában. Ilyen erővel bárhol, bármelyik fát ki lehetne vágni. Azzal, hogy sehol nincs árnyék, ez a szűk utca a nyári hőségben egy élhetetlenül forró katlanná válik, ahonnan az ember legszívesebben elköltözne. De hova?” – kérdezi a Patak utcai fakivágást ellenző lakó.

Egy műemléki épületet nem szabad csak úgy ledózerolni, a fákat viszont a jelek szerint ki lehet vágni akkor is, ha már hozzátartoznak a városképhez, a helyi kulturális örökséghez. Én még sem Sopron, sem más város esetén nem hallottam olyat eddig, hogy egy egész utcában az összes fát egyszerre kivágják

– teszi hozzá Czinder Anita. Bár az ellenzők kisebbségben vannak, a Patak utcán végigsétálva találkoztunk másokkal is, akik szintén nem örültek a fakivágásnak. Ugyanakkor tény: az utcában lakók nagyobb része támogatta azt.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu

Tíz éven át nem történt semmi

Aki nem itt lakik, csak annyit lát, hogy kivágták a fákat, és sokan rögtön elkezdenek tiltakozni meg felháborodni anélkül, hogy tisztában lennének a valós helyzettel. A Patak utcában élők viszont tudják, mi vezetett ide. Szerintem ez egy szükséges intézkedés volt, amit a lakók túlnyomó része támogatott

– mondja az utcában lakó Mórocz Istvánné, aki szerint a fák által előidézett állapotok már tűrhetetlenek voltak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik