Kultúra

Meghalt Alain Delon

Mike Marsland / WireImage
Mike Marsland / WireImage

Meghalt Alain Delon, írja a France24. A színész 88 éves volt. A francia filmsztár 2019-ben agyvérzést kapott, azóta folyamatosan romlott az állapota. Három gyereke, Alain Fabien, Anouchka és Anthony arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy édesapjuk Douchyban található otthonában békében hunyt el.

Delon az 1950-es években kezdett el filmezni, majd az 1960-as évektől vált igazán ismertté. Olyan filmekben szerepelt, mint a Gyenge asszonyok, Ragyogó napfény (amely ugyanazt a regényt adaptálta a filmre, mint A tehetséges Mr. Ripley), Rocco és fivérei, Napfogyatkozás, A párduc, Amikor a nő zavarba jön, A párduc, Casanova visszatér, Klein úr, Fekete tulipán. 

1969-ben együtt szerepelt A medence című filmben a Magyarországon leginkább Sissy megformálójaként ismert Romy Schneiderrel, akivel 1958 és 1964 között romantikus kapcsolatot is fenntartott. Szerelmük a bulvársajtó kedvelt témája volt. Delonnak számos ismert barátnője és élettársa volt, hivatalosan három gyermeke született, és volt olyan, aki azt állította magáról, hogy Delon fia, de a színész nem ismerte el. A világszerte ismert szexszimbólumnak tartott színész hosszabb-rövidebb kapcsolatban állt a német énekesnővel, Nicóval, a színésznő Mireille Darc-kal, az énekesnő Dalidával, az osztrák színésznő Marisa Mell-lel, utolsó komolyabb partnere pedig a holland modell, Rosalie van Breemen volt, akitől két gyereke is született.

Getty Images

Delon volt az egyik legismertebb arca a francia filmipar hatvanas évekbeli megújulásának, és együtt dolgozott a korszak legelismertebb rendezőivel, mint Luchino Visconti, Louis Malle, Michelangelo Antonioni, René Clement és Jean-Luc Godard. A legelismertebb szerepeit a hatvanas-hetvenes évek fordulóján kapta, olyan filmklasszikusokban, mint A szamuráj (rendezte Jean-Pierre Melville), A szicíliaiak klánja (Henri Verneuil) és a Borsalino (Jacques Deray).

A színész gyakran alakított gengsztereket és zsarukat a filmjeiben, viszont 1968-ban ő maga is gyanúba keveredett, amikor holtan találták a testőrét, Stevan Markovićot, és a gyilkossággal Delon barátját, a gengszter François Marcantonit gyanúsították, és a sajtó arról spekulált, Delonnak is köze lehet az ügyhöz. A politika legfelsőbb köréig elérő ügy azonban végül vádemelés nélkül zárult, és Marcantonit végül vádemelés nélkül szabadon engedték.

Delon egészen a nyolcvanas évekig rendszeresen szerepelt filmekben, sőt, rendezőként is bemutatkozott, de ötvenéves kora után lassított a tempón, 1997-ben pedig vissza is vonult a filmezéstől, noha tíz évvel később egyszer még visszatért az Asterix az olimpián című film kedvéért, és néhány tévés szerepet ezután is vállalt.

1995-ben a Berlini Filmfesztivál Arany Medvével jutalmazta életművét, majd 2019-ben a Cannes-i Filmfesztiválon is megkapta az Arany Pálma életmű-díjat, azonban ahogy arra az AFP felhívja a figyelmet, a két díj között eltelt időben sokat változott a társadalom. A Cannes-i Filmfesztivál döntését, hogy kitüntesse a színészt, nagy felháborodás előzte meg, különösen a feminista szervezetek részéről, akik amiatt kritizálták Delont, mert nyilvánosan „rasszista, nőgyűlölő és homofób” megjegyzéseket tett. 2024 áprilisában Ukrajna is kitüntette a színészt, amiért az orosz agresszió „első napjától fogva több nyilatkozatot is tett Ukrajna javára”.

Idén január végén a színészt gondnokság alá helyezték, mivel aggódtak az egészségi állapota és jólléte miatt, miközben gyermekei az egészségügyi és életkörülményei miatt civakodtak. A jogi védelmet elrendelő határozat nem befolyásolta Delon mindennapi életét, de megakadályozta, hogy eladjon jelentős vagyontárgyakat, és egy harmadik fél képviselője segíti majd a színészt a megfelelő orvosi kezelés és orvosok kiválasztásában. Egy hónappal később a francia ügyészség azt közölte, hogy Delonnál 72 lőfegyvert és 3000 darab töltényt talált a rendőrség, valamint egy lőtér is volt a birtokán, holott a színésznek még csak fegyvertartási engedélye sem volt.

Képekben mutatjuk Delon életét:

Kapcsolódó
Az elfelejthetetlen francia, aki új férfiideált is teremtett – Alain Delon élete képeken
Alain Delon a 20. század megkerülhetetlen filmsztárja volt: fontos hatása volt az európai filmművészetre, a mindig lesben álló bulvársajtót több évtizeden keresztül ellátta címlapokkal, s jelentős szerepe volt a mindenkori férfikép változására is. Felejthetetlen alakítások, egy nagyon kék szempár, nagy lánggal égő szerelmek és a Hollywoodba betörés örök vágya. Galéria.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik