Élő Nagyvilág

Izraeli légicsapások Dél-Libanonban

Ramiz Dallah / ANADOLU / AFP
Ramiz Dallah / ANADOLU / AFP
  • Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban szombaton.

A közel-keleti háború augusztus 16-i eseményeiről itt olvashat.

Biden optimista a gázai béke kapcsán

Joe Biden amerikai elnök optimista a gázai tűzszüneti megállapodás megkötését illetően. A BBC beszámolója szerint a politikus a legutóbbi tárgyalási fordulót követően azt mondta, hogy

közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha.

Jelezte azt is, hogy külügyminiszterét Izraelbe küldi, hogy folytassa az „intenzív erőfeszítéseket a megállapodás megkötésére”.

Az amerikai elnök azt követően szólalt meg, hogy az USA, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatot adott ki, hogy a tűzszünetre és a túszok szabadon engedésére vonatkozó javaslatot nyújtottak be.

Iszmail Hanijének, a Hamász politikai szárnya vezetőjének teheráni meggyilkolása kapcsán nőtt a feszülstség Irán és Izrael között. Ennek kapcsán Biden közölte, hogy „a térségben senki sem tegyen lépéseket ennek a folyamatnak az aláásására”.

Az izraeli hadsereg Gázában a Hamász elleni katonai akciót indított, miután október 7-én a palesztin szervezet példátlan támadást intézett Dél-Izrael ellen, amelynek során mintegy 1200 embert öltek meg, 251-et pedig túszul ejtettek.

SAMUEL CORUM / AFP

Kilenc halott Libanonban az izraeli légicsapások után

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban szombaton – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

A térségben nőtt a feszültség az elmúlt hetekben, miután a Hezbollah libanoni síita mozgalomnak tulajdonított rakétacsapásban életét vesztette 12 gyermek és tinédzser az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon.

Izrael válaszul megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát Bejrút külvárosában. Erre a Hezbollah megtorlást helyezett kilátásba csakúgy, mint Irán, amiért Teheránban meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik