Élő Nagyvilág

Izrael közelébe vezényelnek egy atom-tengeralattjárót és egy repülőgép-anyahajót

MTI
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. augusztus 13-án. MTI/EPA/Haiszam Imad
MTI
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. augusztus 13-án. MTI/EPA/Haiszam Imad

Élő közvetítésünk az Izrael-Hamász háború legfontosabb történéseiről.

Amerikai különmegbízott: Nem halogatható a tűzszüneti megállapodás

Nem halogatható tovább a tűzszüneti megállapodás Gázában – jelentette ki az amerikai elnök különmegbízottja szerdán Bejrútban. Amos Hochstein a libanoni parlament elnökével, Nabih Berrivel folytatott tárgyalását követően tett nyilatkozatában kiemelte:

nincs már több vesztegetni való idő, hiszen a tűzszüneti keretegyezmény elkészült, tehát cselekedni kell, és a kínálkozó alkalmat egy olyan diplomáciai megoldás érdekében is ki kell használni, amely a libanoni Hezbollah és Izrael közötti ellenségeskedést is lezárhatóvá tenné.

Hochstein libanoni látogatására egy nappal azelőtt került sor, hogy a tervek szerint Katarban kellene ismét tárgyalóasztalhoz ülnie a Gázai övezetet irányító Hamász és Izrael képviselőinek egy tűzszüneti megállapodás kidolgozása érdekében.

A megállapodás sikerének esélyét ugyanakkor jelentősen csökkentette, hogy az utóbbi hetekben Izrael a Hamász és a libanoni szövetségeseként ismert síita radikális mozgalom, a Hezbollah több vezetőjét is robbantással, vagy célzott rakéta- illetve légicsapásokkal végrehajtott akciókban ölte meg a libanoni és az iráni fővárosban, illetve Dél-Libanonban. Noha Izrael egyik akció elkövetését sem ismerte el hivatalosan, a Hezbollah és Irán vezetése is a zsidó államot tette felelőssé a merényletekért, és „büntetést” helyezett kilátásba.

(MTI)

Házakat rombolt le az izraeli hadsereg egy beduin faluban

Újabb hat házat rombolt le buldózerekkel az izraeli hadsereg a megszállás alatt tartott Ciszjordánia egyik beduin falucskájában, Umm El-Hejrben – számolt be az AP a falu lakóira hivatkozva. Ezzel szerdán huszonnyolc ember vált hajléktalanná.

Azt írták, júliusban a katonai buldózerek már több házat leromboltak, így a falu kétszáz lakójának egynegyede már fedél nélkül van.

A ciszjordániai polgári ügyekért felelős izraeli katonai szerv, a  COGAT az esettel kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt, de korábban azt állították, hogy a faluban számos építményt engedély nélkül húztak fel. Ezeken a területeken a palesztinok – a hírügynökség szerint – régóta arról panaszkodnak, hogy az izraeli hatóságoktól gyakorlatilag lehetetlen építési engedélyt szerezni bármire.

Umm El-Hejr az elmúlt hónapokban fokozottan volt kitéve a zsidó telepesek erőszakos támadásainak, és a telepesek a vízellátást is korlátozták, ami fölött a katonai hatóságok szemet hunytak – írták.

A ciszjordániai beduin falvak jogvédő csoportok szerint az intézményesített házrombolásoknak, a telepesek erőszakos támadásinak és a kitelepítéseknek leginkább kitett közösségek.

Rajtaütést hajtott végre az izraeli katonaság Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg (IDF) műveletet indított Tubasz és Tamon falvuban, Ciszjordánia északkeleti részén, Dzsenin körzetében fegyveres összecsapások törtek ki palesztin fegyveresekkel, többen meghaltak és megsebesültek.

Az IDF erői megöltek egy palesztin fegyverest, és többeket megsebesítettek a két palesztin faluban kitört tűzharcban, melynek célja terrortevékenység miatt körözött fegyveresek letartóztatása volt. Az izraeli katonák fegyvereket találtak és foglaltak le. Palesztin jelentések szerint az IDF körülvett egy házat a ciszjordániai Tubaszban, ahol fegyveres összecsapás tört ki az izraeli katonák és a palesztinok között. Az IDF jelentése szerint Tamon faluban légi eszközzel támadtak meg palesztin fegyvereseket.

Az IDF szóvivője mindeközben bejelentette, hogy a legutóbbi napon a gázai övezet déli, Rafah-hoz közeli részein számos fegyvert, köztük lőszereket, gránátokat és robbanóanyagokat találtak.

Hán-Júniszban a légierő több mint negyven célpontot támadott, köztük olyan épületeket, amelyekből páncéltörő rakétákat lőttek ki, és olyan fegyvereseket, akik veszélyt jelentettek az izraeli erőkre.

Az övezet központjában is folytatták a rajtaütéseket, terrorista infrastruktúrák megsemmisítését és terroristák megölését. Megsemmisítették a Hamász mesterlövész és megfigyelő állásait, valamint más katonai létesítményeit.

Az ország északi, libanoni határvidékén, Galileában, szerda reggel is megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések az ország légterébe hatoló drónra vagy rakétára figyelmeztetve. Izraeli vadászgépek kedd este csapást mértek a libanoni síita Hezbollah rakétakilövőjére és katonai épületére Dél-Libanonban – közölte az IDF szóvivője. (MTI)

Izrael közelébe vezényelnek egy atom-tengeralattjárót és egy repülőgép-hordozót

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Pat Ryder vezérőrnagy bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó vezette haditengerészeti raj gyorsított ütemben a közel-keleti térségért felelős amerikai Központi Parancsokság fennhatósága alá tartozó térségbe tart, ahogy a Georgia atommeghajtású tengeralattjáró is.

A Pentagon-szóvivő az amerikai lépések hátteréről azt mondta, hogy Washington számos forgatókönyvre készül a térségbeli fejleményeket illetően, és ezekhez igazítja a rendelkezésre álló eszközeit is. Elmondta, hogy a szélesebb háború megelőzése és a feszültség csökkentése mellett az amerikai erők célja a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok védelme, valamint megismételte, hogy az amerikai katonai jelenlét Izrael védelmének erősítését is szolgálja egy esetleges iráni megtorló támadás esetén.

Az Egyesült Államok egy szélesebb regionális háború megelőzését és a közel-keleti helyzet enyhítését tekinti elsődleges céljának a térségben állomásozó csapatainak átcsoportosításával, illetve megerősítésével – jelentette ki Ryder. (MTI)

Vadászgépeket, rakétákat ad el az Egyesült Államok Izraelnek

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint húszmilliárd dollárnyi fegyver adnak el Izraelnek. A mostani üzlet egyebek mellett több vadászgépekre és rakétákra is kiterjed.

Az AP beszámolója szerint több mint 50 F-15-ös vadászrepülőgépet, fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM), 120 mm-es harckocsi lőszert és nagy robbanóerejű aknavetőket, valamint taktikai járműveket adtak el, „miközben erős az aggodalom, hogy Izrael részt vehet egy szélesebb körű közel-keleti háborúban”.

Ezek a fegyverek azonban várhatóan nem most azonnal kerülnek Izraelbe, mert ahogy az AP is írja, ezek olyan szerződések, amiknek évekig is eltarthat a teljesítése: legkorábban 2026-ban kaphatja meg ezeket Izrael.

Olvasói sztorik