Belföld

Évek óta szökésben lévő pakisztáni embercsempész ellen emeltek vádat

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy 48 éves pakisztáni férfival szemben, aki embercsempészés szervezője volt – tudatta közelményében az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint a 48 éves férfi 2019 májusában egy bécsi hotelben egyezett meg magyar társával, hogy migránsokat fognak Európába csempészni. A megegyezés szerint a vádlott volt az, aki a magyar társának megmondta, hogy a migránsokat mikor, honnan, hova kell szállítani, míg a magyar társa feladata a sofőrök beszervezése és a járművek beszerzése volt. A vádlott a magyar társát a bűncselkemények során utasításokkal látta el, és alkalmanként négyezer eurót ígért neki.

Az elkövetők 2019 májusa és októbere között 14 alkalommal csempésztek embereket az Európai Unió területére. Ez idő alatt a pakisztáni vádlott a magyar társának több mint 16,5 millió forintot fizetett ki, amiből a magyar elkövető közel 4 millió forintot juttatott a sofőröknek.

Végül a nyomozó hatóságok a magyar elkövetőt és a sofőrök egy részét 2019-ben elfogta. Ellenük már 2022-ben vádat emelt az ügyészség. A szökésben lévő pakisztáni terhelt ellen minősített embercsempészés miatt távollétében emelt vádat az ügyészség. Vele szemben 10 évtől 25 évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék hozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik