Tech

Ez a világ legmagasabb hídja

Feature China/Future Publishing via Getty Images
Feature China/Future Publishing via Getty Images

A Beipancsiang hidat „Kína elképesztő mérnöki bravúrjaként” jellemzik sokan. Ennek oka, hogy szédítően magasan, 565 méterrel a sziklaszurdok fölött helyezkedik el, ezzel kiérdemelte a világ legmagasabb hídja címét, írja az IFLScience.

A híd konstrukciója 2016-ban fejeződött be, és ez lett az első híd a világon, amely képes volt túlszárnyalni az 500 méteres határt. Ugyan a híd legnagyobb magassága csak 250 m, de mivel a völgy jóval mélyebb alatta, így jön ki az említett 550 méter feletti eredmény.

A híd több mint 1300 méter hosszan ível át a sziklaszurdok fölött Jünan tartományban, Délnyugat-Kína hegyekkel teli régiójában. A hegyvidéki domborzat által uralt környezet közúti és vasúti hidak gyűjteményének ad otthont, így nagyjából 50 kilométerenként helyezkednek el hasonlóan masszív építmények a környéken.

A híd megépítése nagyjából 140 millió dollárba (50,7 milliárd forintba) került.

A magas költségek azonban nem állították meg az ázsiai országot abban, hogy több hasonló beruházás is végbe menjen. Kína négy nyugati tartományában a világ 12 legmagasabb hídja közül 10 található. 2025-ben pedig át is adhatják majd a következő rekordert, a Huajiang Grand Canyon híd tervezett magassága ugyanis 625 méter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik