Kultúra

Beismerte, hogy vérfürdőt akart Taylor Swift koncertjén a 19 éves gyanúsított

FLORIAN WIESER / APA / AFP
FLORIAN WIESER / APA / AFP
A férfi a tömegben akarta felrobbantani magát.

Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatal férfi, akit amiatt vettek őrizetbe Ausztriában, mert a hatóságok szerint hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek és támadásra készült Taylor Swift bécsi koncertjén – közölte csütörtökön az osztrák biztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselője.

A bejelentés szerint a 19 éves, észak-macedóniai származású fiatal pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén 

– tudatta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez. A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben.

„Egy tragédiát sikerült megakadályozni” – mondta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter. A 19 éves fiatalt és egy 15, valamint egy 17 éves gyanúsítottat szerdán vették őrizetbe terrorcselekmény kitervelésének gyanújával.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. Az amerikai sztár a jövő héten Londonban öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik