Tudomány

Voltak női gladiátorok az ókori Rómában?

SerhiiBobyk / Getty Images
SerhiiBobyk / Getty Images

A British Museumban van egy ősi márvány dombormű, amely két gladiátort ábrázol harc közben. Ebben még semmi meglepő nem lenne, azonban az alkotáson női harcosok szerepelnek. Az IFLScience annak járt utána, hogy egyedi esetről lehetett-e szó, vagy a női gladiátorok megszokottak voltak az ókori Rómában.

A fent említett alkotás mellett egy körülbelül 2000 éves bronzszoborról is azt feltételezik, hogy egy női gladiátort ábrázol. A jelenleg a Museum für Kunst und Gewerbe Hamburgban található kis szobor mellett azonban nem sok egyéb ismert lelet van, amely női harcosokról számol be. Alfonso Manas, a Granadai Egyetem munkatársa szerint mindösszesen 10 darab írásos bizonyíték áll rendelkezésre.

Bár Ridley Scott világhírű alkotása és a harcosokat övező kultusz nyomán ma hajlamosak vagyunk úgy gondolni a gladiátorokra, mint ünnepelt egyének, ez az ókori Rómában közel sem volt így.

A tömegek szórakoztatására szolgáló arénában harcolni vagy fellépni alantas munkának számított, amelynek stigmatizáló hatása vélhetően még jobban érintette a nőket, mint a férfiakat.

A női gladiátorok a jelenlegi ismereteink szerint ritkábbak voltak, mint a férfi harcosok, ám kétségtelenül léteztek, és az írásos emlékek szerint számos rétegből származhattak. Voltak köztük rabszolgasorból érkezők, de vagyonos rétegből származó egyénekről is tudni.

A World History Encyclopedia tartalmi vezetője, Joshua Mark szerint a harcos nőket leginkább a függetlenség vágya, a hírnév lehetősége és a pénzügyi jutalmak, köztük az adósságelengedés motiválhatták elsősorban arra, hogy megmérkőzzenek a férfiakkal, és a ringben rájuk leselkedő veszélyekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik