Élő Sport

Major Veronika bronzérmes, Milák aranyért úszik, világhírű bokszmeccsen bunyózik Hámori – élő hírfolyam az olimpia szombati napjáról

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Szombaton újra éremesélyes magyarok sikereiért szoríthatunk az olimpián.

  • Nyolc órától kezdődött a cselgáncsozók csapatainak küzdelme, de sajnos nagyon simán, 4-1-re kikapott Olaszországtól és kiesett.
  • a női kézilabda-válogatott pedig reggel kilenckor lépett pályára a holland csapat ellen, sajnos 30-2-6ra kikapott.
  • Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzött. A magyar lövő olimpiai csúcs beállításával jutott fináléba, ahol aztán megszerezte a magyar csapat hatodik dobogós helyét, miután bronzérmes lett.
  • Pétervári-Molnár Bendegúz nem sokkal később az egypárevezősök C döntőjében volt érdekelt, negyedik helyen csapott célba, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.
  • Szusszanásnyi szünetet követően 11 órakor kerékpárra pattan Valter Attila a mezőnyversenyre,
  • eközben pedig elkezdődik az úszók programja is, amelyben Senánszky Petra 50 méter gyorson 25.21 másodperc alatt ért célba, amivel sajno nem jutott elődöntőbe. Sárkány Zalán pedig 1500 méteren ugrik medencébe, de az ő futama 12:05-re van már kiírva, míg ugyanennek a számnak egy másik futamában Betlehem Dávid is versenyez majd. Persze késő este lesz a sportág fő attrakciója, mivel Milák Kristóf a középdöntőben 50.38 másodpercet úszva a legjobb idővel jutott a döntőbe a 100 méteres pillangón.
  • 13 órától indul a női kardcsapat versenye, kezdésként a japánokkal találkozik a Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai sugár összeállítású négyes.
  • Vitorlázóinknak ugyan nem sikerült jól az első két nap, de ettől még drukkolunk Érdi Máriának és Vadnai Jonatánnak is, hogy jól szerepeljen.
  • Medencébe ugrik szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely ezúttal az ausztrálokkal csap majd össze 15 órától.
  • Sor kerül Hámori Luca bokszmeccsére is, aki egy interszexuális bunyóssal mérkőzik meg 17 órakor. Ezt a meccset az egész világon mindenhol követni fogják, mivel heves indulatokat váltott ki a magyar ellenfele.
  • Az atlétikai versenyek közül Takács Boglárka országos csúccsal jutott elődöntőbe 100 méteren, reményeink szerint 19:50-kor berohan a 21:20-kor induló fináléba is.

A magyar versenyzők teljes szombati programját ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

10-9 Japánnak egy nagyon izgalmas asszó után

Szűcs Lucán volt a sor, Miszaki Emura ellen 1-1-gyel indult az asszó, de 2-2 után belehúzott és egymás után négy tust is adott ellenfelének. Emura 9-9-nél érte utol, ennél izgalmasabb nem is lehetet volna ez az összecsapás, de sajnos Emura húzta be az utolsó pontot.

5-3-ra vezet Japán

Takasima Risa ellen Pusztai Liza kezdett, kétszer is egyenlítenie kellett, mire 3-2-re fordítani tudott. Takasima viszont két tussal újra előnybe került, majd egy ellentámadással 5-3-as előnybe került.

Betlehem Dávid döntős 1500 gyorson!

A magyar úszó 14:45.59-es idejével harmadik lett a futamában, de egyrészt megdöntötte a magyar rekordot, másrészt pedig nyolcadik helyen bejutott a fináléba!

Elindult három olimpikonunk is Párizsba

Útnak indultak a két kajak négyes tagjai, köztük a kétszeres ötkarikás bajnok Csipes Tamara és a Tokióban K-1 200 méteren győztes Tótka Sándor. A kajak-kenu válogatott másik fele vasárnap utazik, a sportági versenyek kedden kezdődnek a Vaires-sur-Marne-i pályán. A szombati magyar küldöttség tagja volt az olimpiai ötödik tekvondós, Salim Omar is, továbbá úszó és atléta is helyet foglalt a járaton.

Sárkány egyéni legjobbját úszta

Samuel Short látványosan visszaesett az utolsó 500 méteren, viszont a két francia kilőtt, Aubry és Joly 3. és 4. helyen ért be Wiffen és Paltrinieri mögött, Sárkány Zalán pedig ötödikként ért be 14:45.52.-vel. 400 és 800 után 1500 után is egyéni csúcsot úszott! Ezzel jelenleg hatodik helyen áll, a döntőre kevés esélye van, de így is remekül teljesített.

Most tart Sárkány Zalán a felénél!

7:25.60-nál érte a falat a magyar úszó, aki ezzel hatodik. Az élen elhúzott Wiffen, Short és Paltrinieri, de Damien Joly is sokkal előrébb. Mögöttük a másik négyes viszont nagy csatában lesz.

300 méter után ötödik Sárkány

2:56.42-vel teljesítette a táv ötödét, nagyjából másfél-két másodperccel lemaradva az élen haladó Gregorio Paltrinieri mögött.

„Ennyi ember előtt még életemben nem versenyeztem"

Ez volt az első gondolata Senánszky Petrának, aki 50 méter gyorson ugrott medencébe.

„Nagyon jó, hogy a délelőtti futamokon is ilyen a hangulat, de ez okozza a túl nagy stresszt is. Nem vagyok elégedett az időeredményemmel, úgy éreztem, hogy minden készen áll, minden jól sikerült, de

megfogadtam magamnak, hogy nem fogok csalódottan kiszállni a medencéből, mert 22 év uszonyosúszás után két év alatt eljutottam az olimpiáig. Nagyon nagy meló volt benne, rengeteget dolgoztam, nagyon nehéz volt, főleg az eleje. De örülök neki, hogy 30 éves koromban egy másik sportágban eljutottam az olimpiáig, ez egy örök élmény marad, hálás vagyok, hogy itt lehettem.

Elég nagy hátrányban indulok azokhoz képest, akik hétéves koruk óta ezt csinálják, ez nem kifgás, hanem emiatt gondolom úgy, hogy nem szabad szomorkodnom”

Senánszky utolsó lett a futamában

Pedig jól kezdett, de a táv második felében többen is lehajrázták. Végül 25.21 másodperc alatt ért célba, amivel nem jutott elődöntőbe.

Irány az uszoda!

Hamarosan Senánszky Petra sikeréért szoríthatunk az 50 méteres gyorsúszás selejtezőjében.

Pétervári-Molnár 16. helyen zárt férfi egypárevezésben

Pétervári-Molnár Bendegúz negyedik helyen csapott célba a férfi egypárevezősök szombati C döntőjében, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.

Pétervári-Molnár korábban az előfutamából harmadik helyen jutott negyeddöntőbe, ott azonban nem tudta tartani az iramot a versenyszám legnagyobb esélyeseivel és végül negyedik lett, ezzel lecsúszott az A/B elődöntőről, vagyis a legjobb 12 helyről, ezt követően a C/D elődöntőben másodikként csapott célba.

Az olimpia egyetlen magyar evezőse, aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban pedig 10. volt, kedden a negyeddöntője után úgy fogalmazott: túl régóta versenyez, túl sok rajta a stressz, ezért egy évet kihagy, hogy felfrissülve kezdhesse majd a felkészülést a Los Angeles-i játékokra.

1988 óta ez az első olimpiai érme a magyar pisztolyosoknak

Major Veronika bronzérmével Magyarország 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel a 14. helyen áll már az éremtáblázaton; és a mai nap reménykedhetünk még további dobogós helyezésekben, hiszen páston a női kardcsapat, Milák Kristóf pedig a legjobb idővel döntős 100 méteres férfi pillangóúszásban. A magyar pisztolyosoknak ez a legjobb ötkarikás eredménye a szöuli olimpia (1988) óta, akkor Kovács Zoltán lett harmadik a férfiak gyorstüzelő pisztolyos versenyszámában.

Czeglédi Zsolt / MTI

Major Veronika bronzérmes!

Meg is marad Jedrzejewski és Jang fórja, a francia és dél-koreai versenyző folytatja az aranyéremért, Major Veronika a harmadik. Gyönyörű teljesítmény, Major Veronika olimpiai bronzérmes! A végén Jang Dzsi In marad talpon, a dél-koreai sportlövőé az arany, a francia Camille Jedrzejewskié az ezüst.

Ebből magyar érem lesz!

Major Veronika a szétlövésben pontosabban céloz az indiai Manu Bhakernél, így aztán megszerzi a magyar sportlövészet első érmét 2004 óta! A szétlövés után még van két sorozat. Jang Dzsi In és Jedrzejewski kör- és lépéselőnnyel Majorral szemben.

Major Veronika az első négyben végez

Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzik, és még mindig állva van: négyen már búcsúztak (a kínai Csao Nan, az iráni Hanijeh Rosztamijan, a vietnámi Trinh Thu Vinh és az amerikai Katelyn Abeln), négyen még versenyben. A dél-koreai Yang Dzsi In vezet, az indiai Manu Bhaker a második, a francia Camille Jedrzejewski harmadik és Major Veronika a negyedik az igen nehezen követhető versenyszámban.

Olvasói sztorik