Belföld

Megszerezné a szarvasi önkormányzat a kastélyt, amit Lázárék állatparkkal, nemzeti parki igazgatósággal adnának magánkézbe

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A szarvasi önkormányzat részt venne a kastélyprivatizációs programban, a Csáky-kastély tulajdonjogát szeretné megszerezni, hogy továbbra is ott működhessen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága – közölte Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az MTI-vel.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a Lázár János-féle kastélytörvénynek köszönhetően magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt. Itt található a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. Az Agrárminisztérium ellenzi a terület privatizálását, a nemzeti park vezetését meglepte a döntés.

Babák Mihály polgármestert az üggyel kapcsolatban megkerestük júliusban cikkünk publikálása előtt, akkor a leköszönő polgármester nem kívánt nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Most az MTI-vel azt közölte, hogy

A jogszabály szerint a nemzeti park nem vehet részt a privatizációban. Ha az önkormányzatnak sikerülne megszereznie a kastélyt, a nemzeti park a továbbiakban is az ingatlan és a terület bérlője maradna

– nyilatkozta a polgármester az MTI-nek.

Kapcsolódó
Ellenzi az Agrárminisztérium, hogy állatparkkal, nemzeti parki igazgatósággal adjanak magánkézbe Lázárék egy kastélyt
Nagy Istvánék jelezték is Lázár Jánoséknak, hogy nem értenek egyet a szarvasi kastély és környezetének privatizációjával. Az ökoturisztikai létesítményt az elmúlt egy évtizedben négyszázezren látogatták meg, a Körös-Maros Nemzeti Park már több mint egymilliárd forintot költött rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik