Belföld

Népszava: Sztojka Attila államtitkár lehet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kinevezésről szóló lapértesülést hivatalosan nem erősítették meg, de nem cáfolták.

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kinevezését szeptembertől azért vonták vissza, mert ő irányítja majd a Belügyminisztérium új államtitkárságát. A Népszava úgy tudja, több részre bontják a Fülöp Attila vezette gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot, létrejön egy romapolitikai államtitkárság, amelyhez a társadalmi felzárkózás, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete tartozik majd.

A fideszes parlamenti képviselő államtitkári kinevezését a lap több forrása már tényként kezeli. Kérdéseket küldtek Sztojka Attilának és a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, de egyelőre nem kaptak választ, a kinevezésről szóló értesülésüket hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Sztojka Attilát a miniszterelnök még az előző parlamenti ciklusban, 2021-ben nevezte ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Menesztése kapcsán a Népszava felidézte, hogy korábban több hangfelvétel is a lap birtokába került, amelyeken a politikus a többi között arról beszélt, hogy mivel a Belügyminisztériumban van,

mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent.

Frissítünk!

Kósa Ádám is feladatot kap

A Népszava úgy tudja, hogy a gondoskodáspolitikai államtitkárságból kiválva – nem feltétlenül ezzel az elnevezéssel – létrejön egy külön fogyatékosságügyi államtitkárság is a Belügyminisztériumban. Az államtitkári posztra a kormány Kósa Ádámot, a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének elnökségi tagját, a Fidesz volt EP-képviselőjét szánja.

Sztojka Attila a 2022-es parlamenti választáson a Fidesz listájáról került az Országgyűlésbe – a Lungo Drom kegyvesztett elnökét, Farkas Flóriánt váltotta. Az új kormány megalakulásakor ismét kormánybiztos lett. Ő Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) elnöke. A szervezet a június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson fölényesen győzött. A Lungo Drom nem indult. Sztojka Attila a megbízólevelét nem vette át, ORÖ-képviselőként az összeférhetetlenségi szabályok miatt meg kellene válnia parlamenti mandátumától is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik