Sport

46 másodperc után véget ért a női bokszmeccs, melynek győztese tavaly a vébén sem indulhatott a megemelkedett tesztoszteronszintje miatt

MOHD RASFAN / AFP
MOHD RASFAN / AFP

Alig 46 másodperc után véget ért az algériai Imane Helif és az olasz Angela Carini nyolcaddöntője a női ökölvívók 66 kg-os kategóriájában a párizsi olimpián, miután az első hírek szerint orrtörést szenvedett olasz versenyző feladta a küzdelmet. A mérkőzésnek már néhány óra leforgása alatt óriási visszhangja lett a nemzetközi sajtóban, tekintve, hogy sokan már azt sem tartották helyesnek, hogy Helif kvalifikálhatott a versenyre.

Az algír sportoló tavaly ugyanis az indiai világbajnokság előtt megbukott a „nemi vizsgálaton”, magasabb értéket ütött meg a szervezetében a tesztoszteronszint a megengedettnél. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség így nem is engedte indulni a viadalon Helifet, az ő hatáskörük az olimpiára ugyanakkor nem terjed ki. Azt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezi, amely nem gördítetteakadályt Helif indulása elé.

Az eredmény kihirdetése után Carini sírva rogyott össze a ring közepén, Helif pacsiját sem fogadta. A Telegraph szerint az olasz sportoló mondta, bokszolni ment fel a ringbe, de az egyik ütés annyira fájdalmas volt, hogy úgy gondolta, ebből elég ennyi. Edzője, Emanuele Renzini is azt mondta, nem szerepelt a terveik között, hogy feladják a meccset, ők versenyezni akartak, annak ellenére, hogy az egész ország napok óta kérlelte őket, hogy ki se álljanak a meccsre. Ő maga próbálta rábeszélni tanítványát, hogy legalább az első menetet bokszolja végig, de Carini azt mondta, képtelen folytatni.

A történtekkel kapcsolatban már Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni is megszólalt, aki azt mondta, szerinte nem lenne szabad női számokban engedni versenyezni olyan sportolókat, akiknek férfi karakterisztikájuk van. „Nem azért, mert bárkit diszkriminálni akarunk, hanem azért, hogy megvédjük a női sportolók jogát, hogy tiszta körülmények között versenyezhessenek” – hangsúlyozta az olasz kormányfő.

Helif ellenfele a szombati negyeddöntőben Hámori Luca lesz.

Kapcsolódó
Kós Hubert zseniális hajrával nyerte a magyar csapat első párizsi aranyérmét – élő hírfolyam az olimpia 6. napjáról
Kovács Richárd kikapott, így ötödik ökölvívásban, nem kezdtek jól a vitorlázók. A női kézisek viszont verték a spanyolokat, így negyeddöntőbe jutottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik