Nagyvilág

Izrael levágta a Hamász egyik fejét, kiszámíthatatlan, mivel vág vissza Irán

Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images
Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images
Izrael merényletet hajtott végre Iszmáíl Hanije, a Hamász politikai szárnyának vezetője ellen, méghozzá Irán fővárosában, az új elnök beiktatása után nem sokkal. Így ismét fellángoltak egy pusztító regionális háborúról szóló félelmek: a kérdés az, hogy az izraeliek felborították-e annyira az asztalt, hogy Teherán eddig nem látott szintre eszkalálja a konfliktust. Hanije hosszú utat járt be onnan, hogy ő volt a terrorszervezet alapítójának kedvenc tanítványa, végül a tűzszüneti megállapodások főtárgyalója lett.

Teheránban szerdán a hajnali órákban sikeres merényletet hajtottak végre Iszmáíl Hanije, az Izraellel háborúban álló Hamász palesztin terrorszervezet politikai szárnyának vezetője ellen. Hanije az új reformista elnöke, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett az iráni fővárosba, és aznap találkozott az országot három évtizede irányító Ali Hamenei legfelsőbb vezetővel is.

Habár Izrael hivatalosan egyelőre nem vállalta fel az akciót, Irán és az általa vezetett ellenállás tengelye szövetség fegyveres csoportjai – így a Hamász, a libanoni Hezbollah és a jemeni húszik is – az első pillanattól a zsidó államot okolták a történtekért. Csupán pár órával korábban, kedd este az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy civilek elleni támadásra reagálva ellencsapást mért a Hezbollah egyik parancsnokára is Bejrút területén, bár Fuad Sukr halálát a terrorszervezet még nem erősítette meg.

Ha Izrael iktatta ki Hanijét az iráni fővárosban, miközben a Hezbollahhal továbbra is nő a feszültség a Golán-fennsík közelében, az megjósolhatatlan kimenetelű eszkalációhoz vezethet Jeruzsálem és Teherán évtizedes konfliktusában, és

nem kizárható egy regionális háború lehetősége, amiben Izrael Gáza felől délről, a Hezbollahhal pedig északi irányból találná magát szemben.

Az iráni tisztviselőket sokkolta Hanije meggyilkolása, hatalmas csapást jelent ugyanis az ország biztonsági képességeinek megítélésére – írta az X-en a The New York Times tudósítója.

Hamenei ajatollah a merénylet után arról beszélt, kötelességüknek érzik megbosszulni Hanije halálát, aki „bátor és tekintélyes palesztin mudzsáhid vezető volt”. Mint mondta:

A bűnöző és terrorista cionista rezsim a házunkban mártírrá tette szeretett vendégünket, minket pedig gyászba taszított, így készülhet a kemény büntetésre.

A Hamász első hivatalos reakciója szerint Hanije „cionista rajtaütés” áldozata lett, Mussza Abu Marzuk, a szervezet egyik rangidős politikai tisztje pedig közölte, hogy a vezetőjük meggyilkolása „egy gyáva tett, ami nem marad büntetlenül”.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik