Élő Sport

Ezüstérmes Milák Kristóf és a férfi kardcsapat is – élő

Varga Jennifer / 24.hu és FABRICE COFFRINI / AFP
Varga Jennifer / 24.hu és FABRICE COFFRINI / AFP

Szerda reggel nagy nap virrad Párizsban! A 2024-es olimpia ötödik versenynapján ugyanis komoly éremesélyeseknek szoríthatunk majd:

  • A napot triatlonozóink kezdték, Bicsák Bence 16., Lehmann Csongor 11. helyen végzett úgy, hogy utóbbi 15 másodperces büntetést is kapott egy bója szabálytalan megkerülése miatt. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett 7. helyen szállt ki a Szajnából, a kerékpáros köröket követően még mindig top 10-ben volt, azonban a futás nem jött ki jól a magyar triatlonosnak és 26. helyen zárt.
  • Kilenctől a férfi puskások mezőnyében Pekler Zalán és Péni István sem jutott döntőbe, előbbi 32., utóbbi 21. helyen zárt.
  • Velük egyidőben kezdődött a férfi kézilabda-válogatott mérkőzése, amelyen az utolsó másodpercben kapott góllal kaptunk ki Norvégiától 26-25-re.
  • Eközben persze figyeltünk azért az egypárevezősök C/D elődöntőjére is, amelyben Pétervári-Molnár Bendegúz második lett futamában, így a 13-18. helyért küzdhet majd.
  • Asztaliteniszben Póta Georgina ugyan megnyerte az első szettet Sin Ju Bin ellen, de végül 4-1-re kikapott, így a második fordulóban kiesett.
  • Nem sokkal később már a cselgáncsozók számára is befejeződött a szerdai program, Gercsák Szabina 70 kilogrammos mezőnyben aranyponttal kikapott az ausztrál Aoife Coughlantől, Tóth Krisztiánt pedig vele egyidőben a férfiak 90 kilogrammos mezőnyében leléptették a román Alex Cret elleni meccsen.
  • Úszásban Kós Hubert és Telegdy Ádám 200 háton, Kapás Boglárka pedig 200 pillangón jutott középdöntőbe. Milák Kristóf 200 pillangón a címvédés reményében ugrott a medencébe, ám a francia Marchand lehajrázta, így ezüstérmes lett a magyar klasszis. Van még egy finalistánk: Németh Nándor száz gyorson döntőzik majd 22:22-kor.
  • A férfi kardcsapat is pástra lépett szerdán, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád magabiztos vívással verte az olaszokat, majd iszonyúan izgalmas meccsen, a becserélt Rabb Krisztián hatalmas vívásával fordított Irán ellen. A döntőben azonban alulmaradt a címvédő Dél-Koreával szemben, így az este második ezüstérmet szerezték meg az atlantai olimpia után újra döntőző kardozóink.
  • A tornászok összetett döntőjében Mészáros Krisztofer kilencedik lett.

A magyar versenyzők szerdai versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Kós: Telement a szemüvegem vízzel, nem nagyon láttam, hol vagyok

1:55.96 perces idővel első helyen jutott a 200 méteres hátúszás döntőjébe Kós Hubert.

„Telement a szemüvegem vízzel, nem nagyon láttam, hol vagyok, kétszer is nekimentem a kötélnek. Az idő az oké, megyünk tovább” – nyilatkozta Kós az M4-nek.

Akit megkérdeztek a 200 pillangó döntőjéről, amelyben Léon Marchand legyőzte a címvédő Milák Kristófot.

„Nem tudok erről nyilatkozni, az egyik a honfitársam, a másik a csapattársam. De gyönyörű verseny volt”.

Fontos tudnivaló, hogy a négyszeres olimpiai bajnok, 200 háton 2016-ban olimpiai bajnok, három éve ezüstérmes Ryan Murphy 1:56.62 perces idejével összesítésben a 10. lett az elődöntőben, így nem jutott be a fináléba.

Kós a legjobb idővel döntős

Senki nem úszott jobban Kós Hubertnél a második elődöntőben sem, így a 21 éves magyar a legjobb idővel jutott be 200 m háton a csütörtök esti döntőbe.

Telegdy Ádám nem került be a legjobb nyolc közé, a 13. helyen zárt.

Kós a rövidebbik számban, 100 m háton a legjobb időt úszta az előfutamok során, de az elődöntőben elmaradt a délelőtti idejétől, és nem került a döntőbe. Kétszázon más taktikát választott, és a 4-es pálya lesz az övé a holnapi fináléban.

Kós Hubert futamgyőztes

1:55:96-os idővel nyerte meg elődöntőbeli futamát Kós Hubert 200 m háton. Az Amerikában készülő magyar úszó egészen más taktikát választott, mint délelőtt, amikor elmondása szerint szórakozott egy kicsit, és most végig vezetett. Telegdy Ádám a 7. helyet szerezte meg a futamban.

Kapás utoljára úszott olimpián

Kapás Boglárka nem jutott döntőbe 200 méter pillangón. Az ötödik, egyben utolsó olimpiáján szereplő, 2019-ben ebben a számban világbajnok magyar versenyző, aki néhány napja lázas volt, a tizedik idővel (2:09.28) várta a középdöntőt, melyben ugyan 2:09.23 perces idejével javított, azonban ez is csak a 14. helyre volt elég összesítésben.

Amire igazán készültem, az olimpia, abból ez volt most az utolsó. Szerettem volna mindenféle teher nélkül úszni, ez sikerült, kiúsztam magam, mindent benne hagytam ebben a maiban. Azt már a délelőtti előfutamok után azért sejtettem, hogy a döntő nem lesz meg

– nyilatkozta a 31 éves olimpiai bronzérmes úszó, aki a szezon végén a budapesti rövidpályás világbajnokság után befejezi pályafutását.

Varga Jennifer / 24.hu

Kapás Boglárka nem jutott döntőbe

Nem jutott döntőbe 200 m pillangón ötödik olimpiáján Kapás Boglárka, aki a hetedik helyen végzett elődöntőbeli futamában, és így a 14. helyen zárt.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez durva volt

Bejött a koreai csere: Do 5-0-ra verte Rabbot. Baj van, 35-29 oda. Szatmári jön Park ellen.

Milák Kristóf ezüstérmes

Milák Kristóf másodikként végzett 200 méteres pillangóúszásban. A döntőbe a legjobb idővel kvalifikáló magyar címvédő 50-nél, 100-nál és 150-nél is elsőként fordult, de az utolsó ötvenen lehajrázta a francia Léon Marchand, aki 1:51:75-t úszott, majdnem két másodpercet javított az elődöntőbeli eredményéhez képest, és bő fél másodperccel előzte meg Milákot.

A magyar úszó a harmadik olimpiai érmét szerezte: Tokióban a 200 métert megnyerte, 100 pillangón ezüstérmes volt.

Kapcsolódó
Milák Kristóf ezüstérmes, Marchand nyerte a 200 pillangót a párizsi olimpián
Milák Kristóf ezüstérmes lett 200 pillangón a párizsi olimpián. A számot a francia Léon Marchand nyerte. 

Jön a 200 pillangó és Milák

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a 16 közé és a döntőbe is: hétfőn az előfutamok során csak ő úszott 1:54-en belül, az elődöntőben pedig egyedüliként 1:53-on belül, és majdnem nyolc tizedmásodperccel végzett a legnagyobb rivális, a francia Léon Marchand előtt. Így övé a 4-es pálya.

Milák a 200 m pillangó címvédője, érdekesség, hogy a tokiói döntőből csak ő és a lengyel Krzysztof Chmielewski van itt a párizsi fináléban. A magyar úszó a 2022-es budapesti vb-n is győzött ebben a számban. Az elmúlt fél évben aztán a felkészülésével kapcsolatos hírek szaporodtak el, de eddigi két úszásával világossá tette, hogy nem kell aggódni a formája miatt.

Sjöström győzött 100 gyorson

Sarah Sjöström nyerte a 100 méteres gyorsúszást a nőknél, a svéd 2016-ban Rióban 100 pillangón nyert, ez a második olimpiai aranyérme, 14 világbajnoki címe mellett.

Olvasói sztorik