Belföld

Szijjártó szerint nem engednek orosz kémeket az EU-ba, csak „újraindult a balti propaganda-hadjárat“

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint is komoly kockázat, hogy Magyarország kinyithatja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt.

Szijjártó Péter Facebookon kifejtett álláspontja szerint „újraindult a balti propaganda-hadjárat hazánk ellen, ezúttal amiatt, hogy több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba. A külügyminiszter úgy véli, hogy

„márpedig egy gyerekes hazugság” a balti országok részéről az, hogy ezzel a schengeni övezet biztonságát veszélyeztetjük.

Kedden derült ki, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke levelet írt az Európai Tanács elnökének amiatt, hogy szerinte is komoly kockázatot jelent, hogy Magyarország a vízumszabályok enyhítésével kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt. Az Orbán-kormány júliustól bővítette ki a Nemzeti Kártyával nálunk munkavállalásra jogosultak körét, és néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető lett a kártya.

Szijjártó viszont most azt írja, a Weber és a balti országok által állítottakkal szemben az igazság az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok „továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be” Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére. Tartózkodási engedélyt pedig „csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán” kaphatnak.

A külügyminiszter ezután nem teljesen érthető módon mégis annak magyarázásába megy bele posztjában, hogy

ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is.

Szijjártó azzal zárta a rövid bejegyzését, hogy „sokkal jobb lenne”, ha balti kollégái „korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik