Tech

„Basszátok meg” – üzente Mark Zuckerberg az Apple-nek

Anna Moneymaker/Getty Images
Anna Moneymaker/Getty Images

Már két évtizede vezeti a Metát, korábbi nevén Facebookot Mark Zuckerberg, mely idő alatt egy relatíve megfontolt, zárkózott techzseninek lehetett elkönyvelni. Nemrégiben viszont, amikor az Nvidia vezetőjével, Jensen Huanggal beszélgetett a Siggraph konferencián, kicsit karcosabb hangnemet ütött meg a szokásosnál, írja az Engadget.

Mindkét cég élen jár a mesterséges intelligencia fejlesztésében, ezért a diskurzus egy kölcsönös tiszteletnyilvánítással kezdődött, majd hosszasan társalogtak a technológiában rejlő lehetőségekről. Ezt követően viszont a szoftverek terjesztésére került a sor, melynek kapcsán Zuckerberg elmondta, amennyit segítettek a mobilplatformok a technológia kezdeti terjesztésében, most inkább hátráltatják azt.

A Facebook ötletgazdája szerint nehéz a konkurenseik által fejlesztett rendszerekre alkalmazásokat készíteni.

Amíg nem voltak mobilok, Zuckerberg szerint a Microsoft dominált, és bár ma több androidos mobil van a piacon, az Apple vezeti ezt a korszakot. A milliárdos ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a következő korszak ismét a nyitott ökoszisztémákról fog szólni.

Mark Zuckerberg szerint az alkalmazásaik meghatározzák majd a jövőben az emberek kommunikációját, ám ehhez az kell, hogy az Apple és a Google ne korlátozza őket. Az Apple App Store-jára célozva elmondta, hogy az évek során rengeteg dolgot próbált felépíteni, amikre többször is elutasító választ kapott a platformszolgáltatótól.

Basszátok meg!

– mondta a milliárdos, amire Jensen Huang viccesen azzal reagált, hogy a beszélgetés szélesebb körben történő közvetítésének lehetősége ezzel a káromkodással el is szállt. A milliárdos végül nevetve elnézést kért, de mint mondta, ha a zárt ökoszisztémákra terelődik a szó, egyszerűen nem tudja türtőztetni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik