Gazdaság

Röpködnek a mínuszok Mészáros Lőrinc borászatai körül, de már nem látjuk, kinek termelik a veszteséget

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az alig tíz év alatt 1000 milliárd forintos vagyont összelapátolt felcsúti Mészáros Lőrinc holdudvarában koncentrálják a néhány éve megszerzett borászatokat. Négy tokaj-hegyaljai borászati kft.-t vonnak össze szeptembertől, derül ki a Cégközlönyből. A legnagyobba, a bő egymilliárd forint forgalmú Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft.-be beolvad másik három kisebb, bodrogkeresztúri cég:

  • a Dereszla Sparkling Bortermelő és Értékesítő Kft.,
  • a Henye Borászat Bortermelő és Értékesítő Kft.
  • és a Tokaj-Major Bortermelő és Értékesítő Kft.

Június 28-án döntöttek az összeolvadásról, hogy pontosan kik, azt lehetetlen kibogarászni. Az érintett cégekbe Mészáros még az előző évtizedben vásárolta be magát, mostanára azonban a kft.-k egy magántőkealapban landoltak, a Dereszla Kft.-ben például a múlt hónapban vált 100 százalékossá a tőkealap részesedése. A Béta Magántőkealapról van szó, melyről hivatalosan annyit tudni, hogy a Status Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. kezeli, a konkrét tulajdonosok a külső szemlélők számára azonban – ahogy ez a magántőkealapok lényegéből fakad – rejtve maradnak. A magántőkealapok rejtelmeivel behatóan foglalkozó Válasz Online gyűjtése alapján azonban úgy tudni, Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozik a boros cégeket bekebelező tőkealap.

Bárkik is a konkrét tulajdonosok, a borászati cégek nem zártak jó évet 2023-ban, a négy kft.-ből három veszteséget termelt, az összesített mínusz mintegy 170 millió forint volt tavaly.

Varga Jennifer / 24.hu Bodrogkeresztúr

A négy tokaj-hegyaljai borászat adatai 2023-ban (árbevétel/adózott eredmény, millió forint)

  • Dereszla Kft.: 1090/-35,5
  • Dereszla Sparkling Kft.: 2/-49,5
  • Henye Kft.: 79,5/-91,7
  • Tokaj-Major Kft.: 15,7/6,8

Borászati körökben úgy tartják, az összeolvasztással némi megtakarítás elérhető, de az erők egyesítésétől nem várnak áttörést, ahhoz „minőségben az elitet kellene képviselni”.

Azt találgatják, hogy a bodrogkeresztúri borok esetleg a néhány éve megszerzett francia szőlőbirtok és borászat révén kerülhetnek közelebb a nemzetközi piacokhoz. Arra utaltak, hogy Mészáros borászati érdekeltségeit vezető Kalocsai László néhány éve Franciaországban alapított céget, amely – mint a 24.hu megírta – megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő, 65 hektáros bordeaux-i szőlőbirtokot. Néhány komoly külföldi borászat a saját, bejáratott márkáira felfűzve tudja bevezetni a tokaji borait is, elképzelhető, hogy Mészárosék is ezzel az üzleti modellel próbálkoznak.

Mészáros a balatoni borászatait már korábban összeolvasztotta, ezek most már Dereszla Balaton Kft. néven futnak. A balatoni szőlőket és borászatokat az azóta elhunyt Demján Sándortól szerezte meg Mészáros – hogy mit és hogyan, arról itt és itt írtunk részletesen. A balatoni kft.-t ugyancsak Kalocsai irányítja, és közös a hegyaljai cégekkel az is, hogy jókora veszteséget hozott össze. A Dereszla Balaton az Opten adatbázisa szerint 201 millió forint árbevétellel és 68 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik