Tudomány

Mennyi pénzt érnek az idei olimpiai érmek?

Marc Piasecki/Getty Images
Marc Piasecki/Getty Images

Az olimpiai érmeknek elképesztő eszmei értékük van, lévén sportáguk krémjébe kerülnek azok a sportolók, akik elhódítanak egy-egy ilyen elismerést. Az azokkal járó dicsőségen túl azonban valós értéküket tekintve is nagy különbség van az első, második és harmadik helyért járó ereklyék között, írja az Oxford Economics.

Az idei érmek kissé eltérnek a történelmi hagyományoktól, a párizsi játékok érmeibe ugyanis egy apró vasdarab is bekerült az Eiffel-toronyból. Idén a párizsi olimpián az aranyérmek 523 gramm ezüstből készülnek, amelyet 6 gramm arannyal vonnak be. Az ezüstérmek 525 grammosak és tiszta ezüstből állnak, míg a bronzérmeket 455 grammnyi rézből, ónból és cinkből öntik formába.

Az arany és ezüst érmek a nemesfémek jelenlegi piaci értékét figyelembe véve sokat érnek: előbbi 1027 dollárt (372 ezer forintot), míg utóbbi 535 dollárt (194 ezer forintot).

A bronznak viszont tényleg csak eszmei értéke van, ugyanis alig 5 dollár – nagyjából 2000 forint a tényleges összeg, amennyiből készítik.

Fontos kihangsúlyozni, hogy bár az előbbiek szép összegek, a következő ötkarikás játékokon elhódított elismerések még többet érnek majd. Jelenlegi becslések szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián az aranyérmek ára 1136 dollárra (412 ezer forintra), míg az ezüstérmeké 579 dollárra (210 ezer forintra) emelkedhet. A 2032-es brisbane-i játékokra ez már 1612 (585 ezer forint) és 608 dollár (220 ezer forint) lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik