Nagyvilág

A lengyel külügyminiszter üzent Orbánnak: Nem engednénk, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin

Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
Sikorski hosszasan szembeszállt Orbán oroszbarát, Nyugat-ellenes politikai irányvonalával, és szerinte a magyar kormány meglehetősen egyedien értelmezi a szuverenitást.

Nem engednénk, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin

– mondta Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter, miután Orbán Viktor a tusványosi nagy beszédében keményen kritizálta a lengyel külpolitika irányát, amivel diplomáciai összefeszlülést is kiváltott a felek között. Sikorski a Visegrad Insightnak adott interjújában egyéb regionális fókuszú geopolitikai kérdések vesézése mellett szembeszállt a magyar miniszterelnök által vitt Nyugat-ellenes, oroszbarát politikával is. A fent kiemelt mondattal a lengyel külügyminiszter egy kis irónia segítségével azt vette célkeresztbe, hogy a magyar kormány korábban engedélyezte, hogy kínai rendőrök járőrözzenek az országban, és hogy ez szerinte meglehetősen egyedi értelmezése a nemzeti szuverenitásnak.

„Nehéz barátokat szerezni, ha közben valaki önző módon viselkedik” – mondta a lengyel külügyminiszter, mikor az jött szóba, hogy Magyarország az Európai Unióhoz sietett segítséget kérni, amikor Ukrajna megtiltotta a területén a kőolajszállítást az orosz Lukoilnak.

Sikorski nem értett egyet az újságíró azon felvetésével, hogy az orosz-ukrán háborúnak, annak lezárásának ügyében látszólag Orbán és Putyin diktálja a stratégiai narratívát. Szerinte

itt, Nyugat-Európában a politikai elit tudata fokozatosan orosztalanításon megy keresztül,

és már senki sem beszél arról, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelem fontos szerepet töltene be az európai politikai átalakulásban. Ahogy az interjút kiszúró Telex is írja, egy későbbi ponton a politikus hangsúlyozta, a nyugatnak meg kell mutatnia a globális dél számára, hogy a gyarmatosítást egyes fehérek is folytathatják más fehérekkel szemben.

„Ahol nem nyertük meg az érvek háborúját, az az úgynevezett globális dél, bár jó érveink vannak arra, hogy ez egy gyarmati háború. Ázsia, Afrika és Latin-Amerika tudja, mit jelent a gyarmati háború (…)Ez a mi lengyel üzenetünk, valamint a lengyel-nyugati és lengyel-amerikai üzenet:

az európai gyarmatosítás ideje lejárt, és senkinek sem szabad támogatnia az orosz birodalom visszaállítását

– mondta.

A lengyel külügyminiszter szerint a közép-európai régió egyik legfontosabb feladata, hogy modernizálnia kell a fegyveres erőket és az egész biztonsági szövetségét. „Emellett mélyebb szövetségeket építünk a térségünkben, mert rájövünk, hogy kire számíthatunk szükség esetén. Ez természetesen különösen igaz Ukrajnára” – fogalmazott, amivel szintén utalt Magyarország geopolitikai szerepfelfogására is.

A NATO-országok védelmi kiadásainak növeléséről azt mondta, a GDP két százalékánál nagyobb ráfordításra lehet szükség a tagországoktól, hiszen ezt az arányt békeidőre állapították meg a 2014-es csúcstalálkozón. Lengyelország a nemzeti össztermék négy százalékát tervezi védelemre fordítani, és a témában európai összefogást sürgetnek.

Sikorski arról is beszélt, nem érti, hogyan fokozná Magyarország nemzetközi befolyását a Moszkva és Brüsszel közti egyensúlyozás, ami szerinte mindenki mást irritál. A lengyel vezetés nem engedné, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin, de a miniszter szerint

mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik