Élő Sport

Javítottak a női kézisek, bemutatkoznak a férfi pólósok, Major Veronika a döntőben lő – élőben az olimpia második napjáról

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Sűrű lesz a párizsi olimpia második versenynapja magyar szempontból.

  • A franciák elleni meccsüket elveszítő női kézisek a brazilokkal találkoztak, és ötgólos hátrányból felállva nyertek 25-24-re.
  • Major Veronika a női légpisztolyosok döntőjében érdekelt, miután az alapversenyből az első helyen jutott a fináléba.
  • A cselgáncsozóknál az 52 kilogrammos olimpiai és vb-ötödik Pupp Réka, illetve a 66 kilogrammos, Eb-bronzérmes Pongrácz Bence is tatamira lép.
  • Vívásban a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők lépnek pástra, előbbiek között Pásztor Flórának, utóbbiaknál pedig a három éve Tokióban ezüstérmes, 2019-ben világbajnok Siklósi Gergelynek, valamint a tavaly ugyancsak vb-győztes Koch Máténak, illetve Andrásfi Tibornak szurkolhatunk. Pásztor amerikai ellenfelét legyőzve nyolcaddöntős.
  • Úszásban összesen hat magyar ugrik medencébe, köztük az a Kós Hubert, aki 100 háton melegíthet be fő számára, a 200 hátra.
  • A női tornászok selejtezőjében Czifra Bettina Lili négy szeren, Bácskay Csenge ugrásban, a sérülés miatt visszalépő Kovács Zsófia helyére érkezett Székely Zója pedig felemáskorláton lesz érdekelt.
  • Megkezdi szereplését a Tokióban bronzérmes férfi vízilabda-válogatott, amely 19.30-tól a világbajnoki negyedik, házigazda franciák ellen ugrik vízbe.
  • A lovastusa egyéni versenyében szereplő Kaizinger Balázs a 62. helyről várja a második számot, a terepversenyt.
  • És bemutatkozhatnak férfi teniszezőink (Fucsovics Márton és Marozsán Fábián), ha az időjárás miatt elcsúszott programban sikerül felpörgetni a meccsek pótlását.

Elfogyott a szerencséje a magyar úszónak

Holló Balázs és Zombori Gábor sem jutott döntőbe 400 méter vegyesen a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek második napján.

Mindkét magyar versenyző júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon úszta meg az ötkarikás szintet, amivel a 11. és 12. idővel kerültek a nevezettek közé. Ott volt a mezőnyben az olimpiai egyik arca, a francia Léon Marchand is, akit elképesztő ovációval fogadott a telt házas Paris La Défense Aréna közönsége.

Elsőként Zombori ugrott medencébe, Virth Balázs 21 éves tanítványa legjobbjától (4:11.70) elmaradva, 4:14.88 perccel csapott célba, amivel 14. lett.

„Az úszás nem volt jó, de boldog vagyok, hogy itt tudtam lenni, hiszen elég rögös út vezetett idáig. Amikor megláttam, mennyi ember van itt, elképesztő élmény volt. Az, hogy nem sikerült jól, benne volt, hiszen Belgrádban voltam igazán csúcsformában, ezt pedig egy hónapon belül kétszer megcsinálni szinte egyenlő a lehetetlennel” – nyilatkozta az MTI-nek Zombori.

Ezt követően a Marchand-nal azonos futamban következett a 25 éves Holló, aki három hónappal ezelőtt az ob-t követően edzőt váltott, Kovács Ottóval 13 év után váltak külön az útjaik, azóta Hutkai Dániellel készül.

A magyar versenyző – aki ebben a számban az elmúlt években rendszeresen döntős volt a világversenyeken – 4:12.20 perccel hatodikként csapott célba, amivel kilencedik helyen éppen lemaradt a nyolcas fináléról úgy, hogy a 6-8. helyezett egyaránt 4:11.52-őt úszott, ami egy századdal rosszabb, mint Holló belgrádi döntős ideje.

Most elfogyott a szerencsém. A csúcsformát kénytelenek voltunk Belgrádra kihegyezni, ezért bevallom őszintén, számoltam is ezzel kicsit. Nem vagyok meglepődve, de nagyon örülök neki, hogy sikerült ide kijutnom. Ez az előfutam ráadásul szinte felért egy döntővel, fantasztikus hangulat volt, és az első kettő kivételével gyakorlatilag mindenkinek nyomnia kellett

– mondta Holló.

Mészáros Eszter: Az eredményemet nem nagyon tudom hova tenni

Mészáros Eszter a 15. helyen végzett a nők légpuska számában, így nem jutott döntőbe.

„Most már teljesen jól érzem magam, a betegségen túl vagyok” – mondta az MTI-nek a 22 éves puskás, majd versenye értékelésére is rátért. „A mai kezdésem volt formaszerű, míg a tegnapi gyenge volt, amin túl kellett tenni magam. Jó érzés volt így kezdeni a versenyt, mert izgultam, de tudtam kezelni. A kezdés után a szokásosnál lassabb ritmusban lőttem szépen, folyamatosan. Nem idegeskedtem szinte semmin. Sajnos a vége felé kicsit gyengébb lett, de azzal is dolgoztam és az eredménytől függetlenül szépen megcsináltam az egészet.”

Mészáros Eszter kifejtette, hogy a féltáv után lőtt alacsonyabb tízesek nem zavarták, mert tudta, hogy képes kijavítani, és a 9,3 is csak egy kicsit zavarta meg.

Összességében azt tudom mondani, hogy megtettem minden tőlem telhetőt, és örülök, hogy nyugodt tudtam maradni végig. Az eredményemet pedig nem nagyon tudom hova tenni, mert nem is igazán jó, de nem is igazán rossz

– nyilatkozta a második olimpiáján szereplő magyar puskás, akinek a hétfői nyolcas döntőbe jutáshoz minimum 631,3 körre lett volna szüksége.

Vívás: Pásztor Flóra ott van a legjobb 16 között

A tőrvívó Pásztor Flóra bejutott a nyolcaddöntőbe, miután 15-12-re győzött az amerikai Jacqueline Dubrovich ellen.

A tavalyi Európa Játékokon ezüstérmes, idén csapatban Eb-bronzérmes magyar tőröző adta az első tust, aztán volt olyan szakasz, amelyben háromszor az amerikai szúrt pontosan, majd 2-5 után négyszer Pásztor. Kiegyenlített küzdelem zajlott a páston, az első szünetnél 6-7 volt az állás. A folytatásban egy-egy tusos előny alakult ki hol itt, hol ott, majd Pásztor három találatnyi különbséget tudott kialakítani, ami már elég volt neki a győzelem kivívásához, bár az utolsó tust nem volt könnyű beadnia.

A következő fordulóban a kanadai Yunjia Zhang lesz az ellenfele 14.05-kor.

Győzelemmel kezdett a cselgáncsozó Pongrácz Bence

Győzelemmel mutatkozott be Pongrácz Bence a párizsi olimpia cselgáncstornáján a 66 kilogrammosok között.

A VS Dunakeszi idén Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 16 közé jutásért azzal a nigériai Ismael Alhassane-vel került szembe, akit eddigi egyetlen találkozójukon megvert tavaly a linzi Grand Prix-n.

Második meccsükön, az Eiffel-torony közelében található Mars-mező Arénában a 24 éves magyar dzsúdós, aki szabadkártyát kapott a játékokra, az elején védekezésre kényszerült az elszántan támadó afrikai ellenféllel szemben. A folytatásban viszont átvette a kezdeményezést, megszerezte a vezetést egy kiemelésre kapott vazarival, majd a második percben, egy válldobást követően a győzelmet is a másodikkal. Pongrácz a nyolcaddöntőben a súlycsoport legjobbjával, az olimpiai és négyszeres világbajnok japán Abe Hifumival találkozik.

A magyarok közül még az 52 kg-os Pupp Réka lép tatamira vasárnap.

Torokgyulladás után 15. hely

Mészáros Eszter a 15. helyen végzett a nők légpuskában. A héten torokgyulladással küzdő gödöllői sportoló a szombati vegyes csapat számban visszafogottan teljesített, az egyéni 60 lövéses alapversenyt ugyanakkor ragyogóan kezdte. Féltáv után viszont kisebb hullámvölgybe került, és végül 628,6 körös eredménnyel zárt. Mészárosnak a hétfői nyolcas döntőbe jutáshoz minimum 631,3 körre lett volna szüksége.

Vajon lesz ma Nadal-Fucsovics mérkőzés?

Ez egyelőre a nagy kérdés, mert hogy Rafael Nadal, aki Fucsovics Mártonnal játszana a férfi teniszezők egyesversenyének első körében így nyilatkozott, amikor szombaton elhagyta a pályát:

Még nem döntöttem. Megesik, hogy a több a kevesebb. Ez nem azt jelenti, hogy nem indulok, ez csak egy érzés, ami bennem van. Vasárnap dől el, hogy játszom-e vagy sem. (…) Mindent meg kell tennem azért, hogy Carlossal közösen hazavigyünk egy érmet

– mondta Nadal, miután Carlos Alcarazzal párban szombaton továbbjutott.

Ha mégis indul egyesben, akkor legkorábban 13.30-kor játszik Fucsoviccsal.

AytaC Unal / ANADOLU / Anadolu via AFP

A kézisek nyitják a napot

Reméljük, óvatosan reggeliztek, mert 9-től már intenzíven kell mozogniuk, mivel második csoportmeccsüket a brazilok ellen játsszák. Mi kikaptunk az első körben, ők nyertek, jó lenne javítani!

Olvasói sztorik