Nagyvilág

Újabb részletek derültek ki II. Erzsébet utolsó napjairól

Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images
Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images

Zavarta saját magatehetetlensége és Vilmos herceg jelentette napjai fénypontját – újabb részletek láttak napvilágot a 2022 decemberében elhunyt II. Erzsébet királynő végső napjairól – írja a Daily Mail. Mindezek Robert Jobson új, Kate Middletonról szóló életrajzából derültek ki.

A szerző korábban már írt könyvet Károly királyról is, több, a királyi családhoz közel álló információforrással rendelkezik. Ahogy a könyvből kiderül, a királynőt utolsó hivatalos megjelenésekor a Buckingham palota erkélyén komoly fájdalmak gyötörték, ennek ellenére mégis nyilvánosság elé lépett a jubileumi ünnepségen.

Erzsébet élete utolsó időszakában sokat tartózkodott Windsorban, Vilmos herceg emiatt feleségével a birtokon található Adelaide Cottage-ba költözött, hogy közel legyen nagyanyjához. A herceggel rendkívül szoros volt a viszonyuk: a könyv szerint mikor az uralkodó utolsó hónapjaiban Balmoralban betegeskedett, Vilmos látogatásai és telefonhívásai jelentették számára a legnagyobb örömöt.

Az utolsó hivatalos fotó is itt készült róla, amikor halála előtt két nappal 2022. szeptember 6-án beiktatta Liz Truss akkori brit miniszterelnököt.

A könyvből kiderült, hogy ekkor már rendkívül aggasztó állapotban volt:

Őfelsége már alig látott, és rendkívül gyenge volt. Rettenetesen frusztrálta, hogy kiöntötte a teát, és ezzel rendetlenséget okozott. Emiatt kisebb teáskannát kért, és zavarta, amikor a személyzet ezt elfelejtve mégis a nagyobban hozta a teát

– idéz egy névtelen forrást a könyv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik