Nagyvilág

Meghalt II. Erzsébet brit királynő

Hetven évig tartó uralkodás után csütörtökön, 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő.

96 éves korában meghalt II. Erzsébet – jelentette be a brit királyi család. A tájékoztatás szerint a királynő békében hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoralban csütörtök délután.

Halálával elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly az Egyesült Királyság uralkodója – egyben az anglikán egyház feje, valamint további tizennégy, a Brit Nemzetközösséghez tartozó ország államfője Ausztráliától Kanadáig –, aki III. Károly néven lép a trónra, a brit történelem legidősebb trónörököseként. Ezzel párhuzamosan az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

A király és hitvese este Balmoralban marad, és pénteken visszatér Londonba, tájékoztatott a Buckingham-palota.

II. Erzsébet, a Brit-szigetek történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája 1952. február 6. óta uralkodott.

25 évesen lépett apja, VI. György helyébe, annak mindössze 56 éves korában bekövetkező halála után, de koronázási ceremóniáját csak 1953. június 2-án tartották meg a Westminster-apátságban, amit a televízió először közvetített élőben, így világszerte milliók láthatták, megalapozva a fiatal királynő népszerűségét.

Erzsébet 1926. április 21-én született, apja akkor még York hercege volt, aki 1936-ban lépett a trónra, miután bátyja, VIII. Eduárd a kétszer elvált amerikai Wallis Simpsont akarta feleségül venni, amit az anglikán egyház nem engedélyezett, ezért kevesebb mint egy év után lemondott a trónról.

Erzsébet első nyilvános szerepléseire trónörökösként a második világháború alatt került sor. A háború alatt a brit hadsereg női haderejében sofőrnek és szerelőnek képezték ki, 1945-ben öt hónapot szolgált.

1947-ben ment férjhez harmad-unokatestvéréhez, Philip Mountbattenhez, Görögország és Dánia hercegéhez, akivel házasságuk 73 évig tartott, az akkor a 100. évében járó Fülöp tavaly áprilisi haláláig. Négy gyermekük született: Károly walesi herceg (1948), Anna hercegnő (1950), András yorki herceg (1960) és Eduárd, Wessex grófja (1964).

Édesanyja, Erzsébet királyné 2002 márciusában, 101 évesen halt meg, ötven évvel férje, és mindössze másfél hónappal fiatalabbik lánya, Erzsébet egyetlen testvére, Margit hercegnő halála után.

Erzsébet hetven évig tartó uralkodása bővelkedett a politikai változásokban a gyarmatbirodalom felbomlásától az észak-írországi konfliktuson és a Falkland-szigeteki háborún át az Egyesült Királyság uniós csatlakozásáig, majd az EU-tagságnak véget vető brexitig. Beiktatásakor még Winston Churchill volt a miniszterelnök, a napokban kinevezett Liz Truss pedig a tizenötödik kormányfő, aki – ha rövid ideig is – hivatalban volt Erzsébet uralkodása alatt.

A királyi családnak is számos megrázkódtatást kellett átélnie ez idő alatt, melyek közül kiemelkedett a trónörökös Károly és Diana walesi hercegné házasságának válsága, válásuk, illetve a rendkívül népszerű Diana halála a rá következő évben, 1997-ben. Károly végül 2005-ben vette feleségül Camilla Parker Bowlest, akivel házasévei alatt viszonya volt; a leendő királyné, Kamilla innentől – Diana emlékére tekintettel – a cornwalli hercegné titulust használta a walesi hercegné helyett.

Erzsébet királynőnek jelentős érdeme volt abban, hogy a család időnkénti, a bulvárlapok címlapjait eluraló botrányai, így gyermekei válása vagy éppen a szexuális visszaéléssel vádolt és ezért címeitől megfosztott András herceg ügye dacára a monarchia alapvetően népszerű maradt az Egyesült Királyságban. Erzsébet hagyománytisztelete ellenére döntéseivel hozzájárult az intézmény modernizálásához. Személyes népszerűsége pedig a 2000-es években egyre nagyobb lett.

Mivel a brit társadalom túlnyomó többsége nem élt másik uralkodó hivatali ideje alatt, II. Erzsébet voltaképpen egyet jelentett a monarchiával.

A Buckingham-palota csütörtökön jelentette be, hogy a királynő orvosi felügyelet alatt áll, miután aggasztónak találták egészségi állapotát, amiről értesítették közvetlen hozzátartozóit, akik Balmoralba siettek.

A királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt, hogy kedden Balmoralban bízta meg Liz Truss miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott. Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küzdött. Az utóbbi hónapokban több jelentős hivatalos programját is törölték.

II. Erzsébet volt a negyvenedik angol, illetve brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066-ban Anglia királyává koronázták a Westminsteri apátságban, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő, 25 782 nap a trónon. A korábbi rekorder az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő volt, aki több mint 63 évig uralkodott. De a világtörténelemben is csupán XIV. Lajos 72 éven át tartó franciaországi uralkodását jegyzik hosszabbként egy szuverén állam élén.

A királynőtől a halála esetére kidolgozott protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A halálhír bejelentése a BBC-n:

Kapcsolódó
II. Erzsébet egy mindent elsöprő szerelem miatt lett királynő
A királynő élete nemcsak hosszú, de kalandos is volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik