Élő Belföld

Orbán Viktor Tusványoson: Készül a nagy stratégia, a családtámogatást is ki kell terjeszteni a határon túlra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ötszáz éve nem látott változásokat vetített előre Orbán Viktor miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn. A miniszterelnök szerint világrendszerváltás közeleg, Ázsia lesz a világ központja, és ezzel szemben most csak Donald Trump kínál alternatívát. Európának a politikai unió helyett a gazdasági és védelmi együttműködésre kell összpontosítania, és bele kell törődnie, hogy a nemzetállami léthez ragaszkodó tagállamok önálló külpolitikát folytatnak. A kormányfő arról is beszélt, hogy a készül a nagy magyar stratégia, aminek a végrehajtásához 20–25 év kell, így befejezni már nem ők fogják, meg kell kezdeni a politikai utánpótlás toborzását. Orbán arra számít, hogy válogathatunk majd a keresztény országban élni akaró, lényegében ide menekülő nyugat-európaiak között, a családtámogatási rendszert pedig kiterjesztené a határon túli magyarokra is. Hosszan beszélt a háború tanulságairól is, és bár szerinte Ukrajnáról kiderült, hogy erős ország, amely a nyugati csatlakozással kihívást talált magának, végül nem lehet az EU tagja. A lengyel politikát álságosnak és szemforgatónak tartja.

Orbán megosztott egy liberális gondolatot

Németh Zsolt elmondta, hogy jót tesznek Orbánnak a hosszú repülőutak, mert úgy látja, ott születnek meg a nagyívű stratégiák. Elmondta azt is, hogy Orbán szerinte egyre fiatalabb, és hogy mind megfiatalodtak egy kicsit a fesztiválon töltött idő alatt.

A közönségtől 60-nál is több kérdés érkezett, de ezek közül csak néhányat olvastak fel. Az első kérdező azt állítja, lassan Orbán az egyetlen normális vezető, majd megkérdi, honnan merít erőt a munkájához. Orbán szerint ami nekünk megtébolyodásnak látszik, az valójában a világ egy másik értelmezése. A nemzeten keresztül nézni a világot szerintük egy 19. századi gyökerű, ideiglenes jelenség, ami majd elmúlik, mondta Orbán, aki szerint a mi szemszögünkből ez felfoghatatlan, de meg kell kísérelni megérteni őket, hiszen együtt kell majd működni.

Egy részük persze majd idemenekül, eddig ők válogattak, most mi válogatunk

– ismételte meg Orbán, aki azt mondta, bizonyos szempontból élvezi is az uniós tanácsüléseket, hiszen a politika egy intellektuális műfaj.

Megkérdezték Orbánt, meg szokta-e hallgatni a felesége a beszédeit? „Azt nem tudom, de meg szokta ígérni”, válaszolta.

Mi a véleménye a párizsi olimpia megnyitójának „sokszínűségéről”? Orbán azt javasolta, hogy ne sértsük meg a franciákat, mivel Macron Európa-felfogása a stratégiai autonómiáról közelebb áll a magyarhoz, mint gondolnánk, majd zárásként megosztott egy „liberális gondolatot”:

Minden nemzetnek joga van hozzá, hogy megmutassa saját magát – hát, ezt láttuk.

Latte avokádó helyett vagányság

Háborítatlan élet – ez a magyarok célja, ehhez kell alkalmazkodnia a nagy stratégiának, ebből kell kiindulnia.

Orbán szerint a stratégia végrehajtása 20–25 év, így „nem mi fogjuk befejezni”, ezért meg kell szervezni a politikai utánpótlást: arra kell készülni, hogy a másik oldal a következő időszakban is a betagozódás pártján áll majd a szuverenitás helyett, ezért a

slim fit szerkós, latte-avokádós, mindenmentes

liberálisok helyett két lábbal a földön álló, vagány, nemzeti érzelmű, bátor fiatalokra lesz szükség a stratégia végrehajtásához. A toborzást most kell elkezdeni – jelentette ki végszóként Orbán Viktor.

Mohos Márton / 24.hu

A nagy stratégia

A következő évek feladata egy nagy magyar stratégia kidolgozása, ez elsősorban Orbán Balázs politikai igazgató dolga. Még nincs jó állapotban, mert a nyelvezete túlságosan értelmiségi, az emberek viszont csak akkor védik meg azt, ha értik és elfogadják, ezért kell még fél év, hogy közérthető legyen. De az alapjai megvannak, ismerteti Orbán:

  • konnektivitás: nincs kizárólagos keleti vagy nyugati kapcsolat, nem szállunk be a kelet elleni háborúba, a blokkosodásba, partnereket gyűjtünk, nem ellenségeket,
  • a szuverenitás védelme, ennek a gazdasági alapjaival, versenyképes „nemzeti bajnok” cégekkel számos iparágban, gyarapodó közepes vállalkozásokkal, a pénzügyi függetlenség erősítésével, az eladósodottság csökkentésével, a térségen belül hitelezővé válással, miközben Magyarországnak termelőközpontnak kell maradnia, mert így lehetséges teljes foglalkoztatottság fenntartása.
  • Meg kell állítani a demográfiai hanyatlást: jól indultunk, de megakadtunk, ugyanakkor 2035-re demográfiai értelemben önfenntartóvá kell válni – ha eljön a béke, és a költségvetési tervezés lehetővé teszi, 2025-től – két lépcsőben – a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni, emellett az Európán kívülről érkező bevándorlás helyett „zsilipelni” kell Nyugat-Európából azokat, akik továbbra is keresztény országban szeretnének élni, „eddig ők válogattak közülünk, most mi fogunk”. Fenn kell tartani és támogatni kell a falusi életformát, nem gigavárosokat létrehozni, folytatta.
  • Asszimiláció, betagozódás helyett a kulturális szuverenitás, a nyelv és a vallás megőrzése a feladat.
  • Nem lehet kis-Magyarországból kiindulni: a támogatási formákat, így a családtámogatást is ki kell terjeszteni az országhatáron kívülre, a magyarok lakta területekre. Hogy ez mikor lehetséges, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott jóslásba.

America first – de mi lesz Európával és Magyarországgal?

America first, vége van a demokráciaexportnak: Trump meg fogja kérni az árát annak, hogy biztosítsa Európa vagy akár Tajvan védelmét, és arra fókuszál majd, hogy megőrizze Amerika elsőségét. Nagy fejlesztéseket indítanak, megteremtik az energetikai önellátást, prognosztizálja a miniszterelnök.

Orbán szerint Európának is az a feladata – ha nem akar egyszerűen betagozódni Amerika alá –, hogy politikai projektként adja fel az Európai Uniót, az gazdasági unióként működjön, és teremtse meg a védelmének alapjait.

Ukrajna nem lesz NATO- és EU-tag, ehhez nincs elég pénze Európának, Ukrajna újra ütközőállam lesz, ahogy a lengyelek kísérlete sem lesz sikeres az amerikai szövetséggel, vissza kell térniük Közép-Európába – vetíti előre Orbán. Oroszországgal pedig ki kell egyezni a háború után, mondja.

Orbán nem számít arra, hogy jobb ajánlatot kapnánk az amerikaiaktól, mint az európai uniós tagság – de ha lesz ilyen, azt szerinte meg kell fontolni.

Kínától viszont már megkaptuk a lehető legjobb ajánlatot: számukra érték a magyar uniós tagság, még ha nem tudunk is önálló kereskedelmi politikát folytatni, de azt javasolják, hogy vegyünk részt egymás modernizációjában.

Az USA magára fogja hagyni Európát, nem finanszírozza a végtelenségig a háborút és Ukrajna újjáépítését, ezért Európa számára a háborús kaland ára magas lesz, amit nekünk is meg kell fizetni. Az európai vezetés cserébe kénytelen lesz eltűrni, hogy a nemzetállami léthez ragaszkodó országok uniós tagként megmaradva önállóan külpolitikát folytathassanak. Ezt nem szeretik Brüsszelben, de muszáj lesz elfogadniuk – mondta a kormányfő.

Világrendszerváltás

Új világ jön a háború után – tér rá a második témára Orbán. Olyan változás következik be, amire ötszáz éve nem volt példa, ugyanis nem nyugati logika alapján történik majd a „világrendszerváltás”, hanem Ázsiából indul: Ázsia lesz a világ meghatározó központja. Ázsiánál van a demográfiai és technológiai előny, sőt a tőkeelőny is, a hadi képességek pedig mára kiegyenlítődtek. Ott van a legtöbb pénz, ott lesznek a legjobb egyetemek is.

A folyamat szerinte 2001-ben kezdődött, amikor Kína a WTO, a Kereskedelmi Világszervezet tagja lett. Erre reagál Donald Trump stratégiája, aki meg akarja erősíteni Amerikát, és akinek ugyan már csak négy éve lesz elnökként, de utána az alelnöke még nyolc évig kormányozhat, 12 év pedig elég egy stratégia végigvitelére.

Trump mindenkit üdvözöl

Orbán folytatja a háborús tanulságok pontokba szedését:

  • Nyugat-Európa magánya: nemcsak Észak-Korea és Kína (ez papírforma), de Irán és India is az oroszok mellett áll, és a NATO-tag Törökország sem akar megfelelni Nyugat-Európa morális elvárásainak, sőt a muszlim világ is inkább partnert lát Oroszországban.
  • Oroszország viselkedése érthető és kiszámítható, mivel erősen vezetett ország – ezzel szemben a Nyugat nem racionális. Kína feljövetelével ezért van két Nap az égen.
  • A közép-európaiak szerint a világ nemzetállamokból áll, ezért nem értjük az ezen a szemléleten túllépő, poszt-nemzeti állapotban lévő nyugatiakat, akik a migrációt is azért támogatják, mert felszámolja a nemkívánatos, idejét múlt etnikai homogenitást. Szerinte ráadásul a közerkölcs is megszűnt Nyugaton: ezt mutatja az olimpia megnyitó ünnepsége. Donald Trump ebből az állapotból akarja kiemelni Amerikát, nemzetállammá akarja tenni az USA-t, ezért is óriási a választás tétje, szerinte ezért akarják Trumpot börtönbe zárni, megfosztani a vagyonától, sőt akár megölni is. (Orbán megemlíti, hogy tegnap beszélt Trumppal, aki üdvözletét küldi a táborlakóknak, bár – viccelődött a miniszterelnök – nem volt könnyű elmagyarázni neki, hogy Erdély pontosan micsoda.) Megjelent az agresszív törpe mint embertípus – mondja Orbán egy hosszú gondolatmenet végén, aminek az a lényege, hogy szerinte Nyugaton már nem vágynak nagy, közös célokra, az emberek önmagukra fókuszálnak, és ilyenkor a nagyságot felváltja a nagyképűség, ami aztán agresszivitást szül.
  • A nép a fentiek okán is elégedetlen, az elitek viszont elítélik a népet, amiért politikai értelemben jobbra tolódik. Szerinte jellemző, hogy az Európai Néppárt az idén is begyűjtötte az elégedetlenek egy részének szavazatait, majd elárulta őket, amikor újra összeállt a baloldallal. Brüsszel ma a liberális oligarchia irányítása alatt áll – jelenti ki. Orbán szerint Európában visszatért a három T: a Patrióták a tiltott kategóriába kerültek, ellenfeleik – főleg a Néppárthoz csatlakozó Tisza Párt – az erősen támogatottak közé.
  • A Nyugat erőlteti az LMBTQ-ideológiát, amivel azonban a világ jó része szemben áll, Oroszország egyik taktikai fegyvere a nemzetközi kapcsolatokban, hogy ezt kihasználja.

A háború tanulságai

A háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk, jelöli ki az első témát Orbán. A háború más perspektívát ad: elvesztik az erejüket az ideológiák, a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései, még az összeesküvés-elméletek is, marad a pőre valóság. Pontokba szedte tapasztalatait:

  • a háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek, százezres nagyságrendben, mégsem akarnak kiegyezni, mert mindketten úgy hiszik, hogy győzhetnek, és fűti őket a saját vélt vagy valós igazságuk: az ukránok orosz agressziót látnak, területvédő háborút folytatnak, az oroszok szerint viszont a NATO terjeszkedése provokálta ki a konfliktust. Ezért békét csak kívülről lehet hozni.
  • Az Egyesült Államok eddig Kínával helyezkedett szembe, de most Oroszországgal folytat proxyháborút, és nem érteni, Amerika miért tereli egy táborba az ellenségeit.
  • Ukrajna erős ország, várakozáson felül teljesít a háborúban. Eddig ütközőzóna volt, most viszont küldetést talált magának: a Nyugat keleti határőrvidéke akar lenni, ez pedig aktív és cselekvő állapotba hozta, amit „mi agresszív követelőzésnek látunk”, az az igény, hogy ismerjék el ezt a hivatását.
  • Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő, hiába várta Európa, hogy már az első szankciók térdre kényszerítik: a pénzügyi rendszerük nem omlott össze, a mezőgazdaságukat korszerűsítették, és az egyik legnagyobb exportőrré váltak.
  • Az európai politika összeomlott: Európa feladta a saját érdekeit, az amerikai Demokrata Párt érdekeit követi. Szerinte árulkodó, hogy az Északi Áramlat nyilvánvalóan az amerikaiak tudtával történt felrobbantását is szó nélkül hagyta Németország, ahogy Angela Merkel lehallgatását is. A Berlin-Párizs tengely nem létezik többé vagy megkerülhető, az új tengely így néz ki: London-Varsó-Kijev-a balti és a skandináv államok. Ez megegyezik a lengyelek tervével, amelynek célja, hogy Amerika fő szövetségesei legyenek a kontinensen, és meggyengítsék Oroszországot, Németországot pedig „túlfejlődjék” – ennek érdekében adták fel a V4-ek együttműködését. A kormányfő ugyanakkor álságosnak és szemforgatónak nevezte a lengyel politikát, mondván, üzletelnek az oroszokkal, de morálisan kioktatnak minket.

Brüsszel, Lenin és Trump

Orbán azt mondja: Brüsszel sérelmezi, hogy ő háborúpártinak nevezi az EU politikáját, de a brüsszeli magatartás Leninre emlékezteti, aki úgy vélte, az állam az elhalása előtt erősödik. Ezt sem értette, és azt sem, hogy hogyan lesz a háborúpártiságból béke.

A miniszterelnök szerint „Donald Trump ante portes”, és ha Európa a republikánus politikus megválasztásáig nem vált át békepárti politikára, utána már csak a felelősségét vállalva teheti ezt meg.

Budapest-Bukarest gyorsvasút

A magyar demokrácia és a Fidesz atyjaként mutatta be Németh Zsolt Orbán Viktort, aki azzal kezdte beszédét: jó hír, hogy az idei jövetelét nem előzte meg olyan hűhó, mint tavaly, nem kapott diplomáciai figyelmeztetést sem, és pénteken találkozott a román miniszterelnökkel. Tárgyaltak egy Budapestet és Bukarestet összekötő gyorsvasútról és Románia schengeni tagságáról is.

Darazsak!

A román soviniszták hiányában az egyetlen ellenerőt az ételpultok és a kukák körül rajzó darazsak jelentik, többen küzdenek velük.

Tőkés nemzetáruló Momentumról és a Gonoszról beszél

Tőkés László református lelkész, korábbi EP-képviselő és királyhágómelléki püspök a pénteken kezdődött párizsi olimpiára utalva nemzetárulónak minősítette a Momentumot, amely szerinte megakadályozta a budapesti rendezést. (Valójában a pályázatot a kormányzat vonta vissza az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezése miatt.)

A romániai rendszerváltás ikonikus alakja ezt követően arról beszélt: „erőnket meghaladó kihívásokkal ostromol minket a Gonosz”. „No war, no migration, no gender” – ismételte el a kormányzati propaganda szlogenjét, és azt mondta, a mostani válságos időkben nem hallgathat Krisztus egyháza, elérkezik a szólás ideje.

Szerinte Magyarország egyedül maradt békepárti és a vesztébe rohanó Európát védelmező politikájával. 35 éve másmilyen Európáról álmodtunk, tette hozzá, mára azonban a varázsa megfakult, a brüsszeli bürokraták fogságába került. Ezt követően az illegális migráció és az iszlám Európára és a keresztényekre jelentette veszélyéről beszél Tőkés, aki azt reméli, hogy a KDNP-hez hasonlóan az RMDSZ is rövidesen kilép az Európai Néppártból, és csatlakozik a Patrióták frakciójához.

Idén nem vonultak a román nacionalisták

Az idei rendezvény a tavalyival ellentétben balhémentesen zajlik, a fesztivál beléptető kapuinál nem demonstráltak román nacionalista csoportok.

Orbán beszédét fordítóeszközökkel angolul és románul is lehet hallgatni, amivel többen éltek is: néhány fiatal Amerikából jött Tusványosra meghallgatni a miniszterelnököt.

Németh Zsolt: Beláttuk, hogy egyedül nem megy

Szokás szerint Németh Zsolt, a szabadegyetemet szervező alapítvány alapítója köszönti a résztvevőket a színpadról. A fideszes politikus néhány napja a Donald Trump elleni merényletre utalva leragasztott füllel ült ki egy pódiumbeszélgetésre, most – bár szavakkal most is reagált rá – nem. Beláttuk, hogy egyedül nem megy – mondja a külügyi bizottság elnöke a Patrióták Európáért pártcsalád megalapításáról, mely a harmadik legnagyobb csoportosulás lett az Európai Parlamentben.

Mohos Márton / 24.hu

Megjött Orbán

Tapssal fogadták ahogy a színpadra lépett Németh Zsolttal és Tőkés Lászlóval.

A tér jobb oldala megtelt, ott feszesen egymás mellett állnak az emberek, de balkéz felőli részen valami ritkásabb a tömeg. A beléptetés még mindig nem ért véget.

Jó reggelt Tusványos!

– üdvözölte a jelenlévők Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki elmondta, hogy ezer előadóval rendezték meg az idei fesztivált, de volt két előadó, aki eddig minden évben itt volt: Tőkés László és Orbán Viktor.

Köszöntötte a történelmi egyházak és a külhoni magyarok képviselőit, a nemzetközi meghívottakat, valamint a kormány jelen levő tagjait: Semjén Zsoltot, Lantos Csabát, Tuzson Bencét és Nagy Istvánt.

Amikor Tőkés László és Orbán Viktor itt van, mindig kisüt a nap

– mondta a kínzó melegről.

Tavaly azt mondta Orbán, hogy idén talán már a 2040-ig tartó célokról beszélhet

2024 nyarára a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére az ország visszatérhet arra az útra, ami a 2030-ig kijelölt célok eléréséhez vezet. Ha így lesz, jövőre már a 2030 és 2040 közötti tervekről is beszélhet – mondta a tavaly nyári beszédében Orbán Viktor. Rövidesen kiderül, szerinte visszatért-e, és tényleg másfél évtizedes perspektívát nyit-e a kormányfő beszédében.

2022-ben a kevert fajokról szóló értekezésével okozott botrányt a miniszterelnök Tusványoson.

Kapcsolódó
Orbán: Jövőre talán már a 2040-ig szóló tervekről beszélhetek
Közvetítés a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről.

Hamarosan kezdődik A beszéd

A fesztivál eddigi legmelegebb napján fejti meg a világot Orbán Viktor, ennek megfelelően a közönségnek kalapokat készítettek ki.

Mohos Márton / 24.hu

A többszintes beléptetés még zajlik, folyamatosan érkeznek az emberek a helyi idő szerint fél tizenegykor, hazai idő szerint fél tízkor kezdődő eseményre, de az ülőhelyek bő negyed órával a kezdés előtt már megteltek. A fesztivál több pontján szalmakalapot és vizet osztanak. A négy napnyi koncertezéstől meggyötört küzdőtéren, közvetlenül a színpad előtt a politikusok és politika közeli szereplők foglalnak helyet, őket három oldalról kordonokkal választják el a párthívektől. Orbánra túlnyomórészt idősek és középkorúak kíváncsiak, a fiatalok vélhetően még a sátrakban regenerálódnak.

Olvasói sztorik