Tech

Egy hétre mentek volna az űrbe, lassan egy hónapja fent vannak

Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP
Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP

A NASA szerint továbbra sem tudni, mikor térhet haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) az a két űrhajós, aki a Boeing kísérleti Starliner űrkapszulájával érte el az űrállomást – írja a Live Science. Butch Wilmore és Sunita Williams június 5-én sikeresen indult útnak a Földről, nem sokkal később dokkoltak, ám az űrhajóval problémák adódtak. Ez volt a Starliner első missziója, amelyen emberek is részt vettek.

A páros a tervek szerint egy hetet töltött volna el az űrben, de lassan egy hónapja fent van.

A Starliner többszörösen meghibásodott, többek között héliumszivárgást tapasztaltak nála.

A szakértők július 25-én tartottak sajtótájékoztatót, ezen Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője azt mondta, továbbra sincs hír a visszatéréssel kapcsolatban. Korábban az űrhivatal illetékesei azt mondták, a Starlinernek elég üzemanyaga van ahhoz, hogy legkésőbb augusztus közepéig pályán maradjon. Stich szerint az űrhajó hajtóműveit jövő héten tesztelik, ezt követően felülvizsgálják, hogy mikor válhat le az ISS-ről.

A NASA az elmúlt években szerződések révén komolyabban is bevonta a magánűripart a tevékenységébe, elég a SpaceX-re gondolni, amely többek között az emberek és rakományok szállítására alkalmas Dragon űrhajót biztosítja. A Boeing ugyanezen törekvések részeként hozta létre a Starlinert.

Az űrkapszula története eddig sem volt zökkenőmentes, a fejlesztés és a tesztek többször is csúszást tapasztaltak. A NASA illetékesei szerint az űrhajó egyébként továbbra is biztonságos, és a visszatérést csak azért halasztották el, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjthessék a meghibásodott hajtóművekről.

Hogy jobban megértsék a problémákat, a Boeing mérnökei egy, a Földön lévő Starlinert is vizsgálnak. Az ISS fedélzetén töltött hosszabb idejük alatt Wilmore és Williams számos karbantartási munkát és tudományos projektet elvégzett. Az asztronauták hetente egyszer betérnek a Starlinerbe, hogy a földi irányítással együtt felmérjék a kapszulát.

A szakértők továbbra is arra összpontosítanak, hogy a páros a Boeing űrhajójának fedélzetén térjen haza. Amennyiben ez nem jönne össze, a SpaceX Crew Dragonját hívnák segítségül.

Kapcsolódó
Megszólaltak az űrben rekedt asztronauták
Élő adásban jelentkeztek be a meghibásodott űrhajó utasai, akik többek között azt is elmondták, milyen érzés volt a Starliner fedélzetén utazni, és a vártnál hosszabb ideig az űrállomáson tartózkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik