Élet-Stílus

Madeleine McCann, Michael Mosley és sokan mások – britek, akik nyaralni indultak, de sosem tértek haza

CLEMENS BILAN / DDP / ddp images / AFP
Kate és Gerry McCann, Madeleine McCann szülei gyermekük fotóját mutatják egy sajtótájékoztatón 2007-ben.
CLEMENS BILAN / DDP / ddp images / AFP
Kate és Gerry McCann, Madeleine McCann szülei gyermekük fotóját mutatják egy sajtótájékoztatón 2007-ben.
A négyévesen eltűnt Madeleine McCann esete megrázta a világot, de a gyermekrablások áldozatain kívül a kislány egy másik szomorú sorsközösségnek is a tagja. Sorra hallani olyan brit gyermekekről és felnőttekről, akik az utolsó tengerparti nyaralásukat töltötték, mielőtt örökre eltűntek volna. Vagy csak a holttestük került elő.

Nyaralás, vakáció, szabadság, pihenés, utazás, kikapcsolódás – ezeknél a szavaknál a képzettársításunk az élethez, annak is a napos oldalához kötődik. Az Egyesült Királyságból tavaly több mint 86,2 millió látogatást tettek külföldre a Mirror szerint, és bár néhányan üzleti céllal utaznak, a többség nyaralni indul. Ilyenkor a legnagyobb stresszt a napszúrás (esetleg a tengeri sün szúrása) okozza, azonban évről évre bekerülnek a hírekbe olyan tragikus sorsú emberek, akik nekivágtak ugyan az útnak, ám végül sohasem tértek haza. Miután az elmúlt időszakban több olyan eset is történt, mikor brit turisták rejtélyes körülmények közt eltűntek, a Birmingham Mail megemlékezett mindazokról, akiket évek vagy akár évtizedek óta hiába keresnek a szeretteik egy rémálomként végződő külföldi utazás után.

Úti cél: Spanyolország – Kanári-szigetek

Egy 19 éves brit fiú a barátaival érkezett Tenerifére június 13-án, hogy részt vegyen egy zenei fesztiválon. Barátnőjével június 17-én beszélt utoljára telefonon, amiből kiderült, hogy megvágta egy kaktusz, a telefonja nemsokára lemerül, és lekésett egy buszt, így gyalog szeretett volna hazajutni a körülbelül félnapnyi járásra található üdülőövezetükhöz. A fiút később eredménytelenül keresték kutyás hegyi mentőcsapatok, drónok és helikopterek.

Egy hónappal később a spanyol polgárőrség emberi maradványokat fedezett fel a tengerparton Masca falu térségében, és a rendőrség közleménye szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy Jay Slater holttestét találták meg.

Az előzetes vizsgálatok alapján a fiú a mélybe zuhant, viszont az ügyet rengeteg kérdőjel övezi, és a Facebookon több száz ezres csoportok jöttek létre ezek felderítésére.

Europa Press Canarias / Getty Images A 19 éves Jay Slater keresése Masca falu térségében, Tenerifén 2024. június 29-én.

Egy évvel ezelőtt egy 73 éves nő, Anne Baillie indult reggeli sétára a Kanári-szigeteken, akit utoljára Fuerteventura egyik hoteljában láttak, ahol a családjával nyaralt. Három nappal később, 2023. június 10-én közleményben tudatták, hogy megtalálták a turista holttestét a Corralejo Dunes Natural Parkban. Keresésében a szálloda dolgozói és önkéntesek is segédkeztek, de halálának okáról nem érkezett jelentés a Daily Mail szerint.

Peter Henley 2012 karácsonya előtt repült egyedül Tenerifére, hogy kikapcsolódjon, ám az ünnepekre nem tért haza. Kollégái és rokonai Angliából riasztották a rendőröket, akik hetekkel később, szilveszterkor találták meg a férfi holttestét a part közelében. A hozzá közel állók azt mondták, nem volt depressziós, és alig várta a karácsonyt.

Bár már két évtized is eltelt, mióta az akkor 24 éves Kevin Ainley eltűnt a Spanyolországhoz tartozó szigeten, a férfi nővére tizenkét évvel az eset után, egy 2016-os felhívásban is „kétségbeesetten kereste a válaszokat.” Ainley az eltűnése előtt három hónappal költözött Tenerifére, hogy ott dolgozzon, és az utolsó, amit róla tudnak, hogy egy barátjával találkozott egy étteremben, ahonnét egyedül távozott. A család állítása szerint soha nem vizsgálták ki megfelelően az eltűnését.

Nincs lezárás. Nincs béke. Ez kínzás. Senkinek sem kívánom

idézi az ITV News Ainley testvérétől.

Ennél is régebbre nyúlik vissza Billy Bennett története, egészen az 1980-as évek közepéig. Az akkor 18 éves fiú Londonból repült egyedül Tenerifére, és mire barátai napokkal később csatlakoztak hozzá, már alig volt pénze, ráadásul nem volt túl jó bőrben. A fiú csak néhányszor futott össze az ugyanott nyaraló barátaival, mielőtt utoljára látták, eltűnéséről azóta sem lehet tudni részleteket.

Úti cél: Spanyolország – Barcelona és Ibiza

A brit X-Faktor egykori versenyzője, Levi Davis 24 éves volt, amikor 2022. október 29-én a biztonsági kamerák felvették, amint elhagyja a barcelonai The Old Irish Pubot. Úgy gondolták, hogy Levi megfulladhatott, miután nem sokkal az utolsó bejelentkezése előtt küldött egy videót az édesanyjának egy hajóról. A helyzetet bonyolítja, hogy négy nappal az eltűnése előtt feltöltött egy videót az Instagramjára, amelyben azt írta:

A nevem Levi Davis és az életem veszélyben van.

Ezután 15 percig arról beszélt, hogy ismeretlenek megzsarolták, akik „kompromittáló pozíciókban” készítettek róla képeket, és azt állította, az élete, valamint a családjának az élete is veszélyben forog. Állítólag olyan hírek is megjelentek, amelyek szerint Levi 100 ezer fonttal tartozott egy szomáliai bandának – írja a Birmingham Mail.

Két évvel Levi Davis eltűnése előtt egy akkor szintén 24 éves férfinek is nyoma veszett, miközben Ibiza északi partjainál, Portinatx közelében hullámokat filmezett. Ben Garland édesapja és néhány barátja heteket töltöttek a megkeresésével, de minden reményük elszállt, amikor megtalálták az óráját és kabátját a parton.

Úti cél: Görögország

Egy brit orvosnak és tévés személyiségnek, Dr. Michael Mosley-nak 2024. június 5-én veszett nyoma, miután elszakadt feleségétől és barátaitól a görögországi Szími szigeten egy strandon. A 67 éves férfi felderítésében rendőrök, tűzoltók, búvárok, a Vöröskereszt munkatársai, egy keresőkutya és egy mentőhelikopter is részt vett, végül egy bár vezetője találta meg a holttestet a vendéglátóhely kerítésénél, nagyjából harminc perc sétára a falutól, ahol utoljára látták. Mosley feltehetőleg a hőség áldozata lett, a hatóságok természetes halált állapítottak meg nála.

Brook Mitchell / Getty Images Dr Michael Mosley

David Wolstenhulme ugyancsak a feleségével vakációzott 2021 júniusában, amikor a 69 éves férfi úgy döntött, elmegy egyedül sétálni – és ez volt az utolsó alkalom, amikor látták. Mint korábbi cikkünkben írtuk, Wolstenhulme tapasztalt túrázó volt, aki nem tervezte, hogy túl messzire vagy túl veszélyes terepre megy, mégis: mintha a föld nyelte volna el. Ez a felesége szerint talán szó szerint is megtörténhetett, miután régen bányák működtek azon a területen. Férjét még mindig nem nyilvánították halottnak, de a keresését már rég leállították.

Öt évvel ezelőtt egy brit nagypapa is sétálni indult Görögország egyik szigetén, akinek a hollétéről az utolsó jel szállodájuk térfigyelő kamerájának felvétele, családja azóta sem tud semmit John Tossellról.

Ez volt a legmegrázóbb dolog, amit valaha életemben tettem. Szörnyű volt felszállni a repülőgépre, nem tudom leírni az érzést – olyan volt, mintha egy kő lenne a gyomromban. Csak le akartam rohanni a gépről, és a szigeten maradni, amíg nem találom meg őt. A legrosszabb dolog volt a világon nélküle visszatérni

nyilatkozta a férfi unokája az eset után.

A 2010-es évek tragédiái itt még nem érnek véget: egy 73 éves férfit, Arthur Jones-t egy fának dőlve találták meg holtan, hat héttel azután, hogy 2014-ben kirándulni indult Krétán. Egy évvel korábban Roger Bainbridge tűnt el nyomtalanul Antipaxoson, míg Russell Wardot 2012-ben látták utoljára, mikor elhagyta a görögországi szállodáját.

A mindössze 20 éves Steven Cooknak is mindmáig rejtély övezi a halálát, holttestét egy kútban találták meg 2017-ben. A férfi tizenkét évvel korábban, 2005-ben útbaigazítást kért a szállodájához, és ez volt az utolsó információ, ami róla megmaradt. Ennyi idő távlatából a halottkém nem tudott biztosat mondani arról, miként érte őt a vég: vajon véletlenül esett a kútba, vagy gyilkosság áldozata lett.

Nem számít, hol történt

Bár ilyen helyzeteket nem lehet rangsorolni, ha egy gyermek tűnik el, annál kevés felfoghatatlanabb történhet, az ő halálukra megfelelő szavunk sincs. A világ legismertebb, máig megoldatlan gyermekrablási esetével mi is többször foglalkoztunk: 2007. május 3-án a Praia da Luz üdülővárosban eltűnt Madeleine McCann, aki szüleivel és testvérével nyaralt Portugáliában. Az akkor alig négyéves kislány azóta sem került elő, azonban másfél évtized után új gyanúsítottat talált a rendőrség, ami talán pontot tehet az ügy végére. Épp ilyen megrázó annak a családnak a története, akik az 1990-es évek elején veszítették el az akkor 21 hónapos kisfiukat. A gyermek szülei néhány hónappal a tragédia előtt költöztek a görögországi Koson egy farmra, hogy új életet kezdjenek, mikor Ben Needham eltűnt. A rendőrök az évek folyamán többször kiszálltak a farmra, és minden lehetséges körülményt megvizsgáltak, azt is beleértve, hogy a gyermek esetleg egy otthoni baleset során halhatott meg, de semmilyen nyomra nem bukkantak. Az édesanya azt kéri a kormánytól, hogy fordítsanak ugyanannyi pénzt a fiának a keresésére, mint Madeleine McCann esetében, hiszen az összegek közti különbség több mint hatszoros, és az anya szavai szerint

egyik eltűnt gyermek sem lehet fontosabb egy másiknál.

A család még mindig nem adta fel a reményt, és eltűnt személyként tekintenek a fiukra – ezzel visszaélve egy férfi bejelentkezett hozzájuk tavaly, és azt állította, hogy ő Ben Needham, de a DNS-tesztek ezt nem igazolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik